Благой Иванов - Багата след победата: Бях пред отказване заради контузия

10 May 2022
Огнян Георгиев
Багата нарани на два пъти Маркос Рожерио де Лима
Снимки: UFC
Багата нарани на два пъти Маркос Рожерио де Лима Снимки: UFC

Благой Иванов - Багата се завърна в клетката след 2 години отсъствие. Той победи в много тежка битка и след съдийско решение с 3:0 гласа (29:28, 29:28, 29:28) бразилския нокаутьор Маркос Рожерио де Лима на голямата бойна галавечер UFC 274 във Финикс, Аризона. Българинът записа 19-а победа (6 с нокаут, 6 със събмишън) срещу 4 загуби. Веднага след мача Багата разказа подробности за срещата в интервю за youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес".

Огнян ГЕОРГИЕВ
- Благой, поздравления. Всичко наред ли е с вас след тежката битка?
- Да, добре съм. Мерси. Нямам сериозни поражения. Това е най-хубавото. Чувствам се добре.
- Мачът не започна добре за вас. Не стартирахте успешно в първия рунд или това беше част от тактиката?
- Такава ми беше тактиката. Да бъда по-предпазлив в първия рунд. Той хвърляше по 4-5 удара в серия. Втория и третия рунд намали темпото. Има много силен първи рунд. Повечето му срещи приключват там. С моя треньор Хавиер Мендес говорихме това няколко пъти да тръгне двубоят. След първия рунд ми каза, че трябва да започна да натискам.
- Де Лима ви нацели няколко пъти много чисто и тежко. Имаше ли момент, в който бяхте позамаян?
- Не, играл съм с по-големи удрячи, но да, попаденията бяха плътни. Не е човек за подценяване.
- Във втория рунд излезохте тотално преобразен. Понатиснахте го, но частта беше равностойна. Това ли беше решаващият рунд, защото в третия бяхте много убедителен?
- Да, трябваше да го пресирам през цялото време и да вървя напред. Мисля, че заради това спечелих и срещата.
- Усетихте ли в някой момент, че е наранен?
- Да, на два пъти. Първият път, когато му отворих аркадата. По очите му се видя, че е наранен. Усетих го. Тръгна да се хваща за клинч. След това отново го ударих много чисто и се хвана. По очите му се видя, че се е предал.
- Когато дойде време за съдийското решение, бяхте ли сигурен, че съдиите ще дадат победата за вас?
- Направих това, което трябва. Дадох всичко. Не знам как е било отстрани. Можеше да тръгна да го отказвам за нокаут, но такава ни беше тактиката. Бях уверен, че печеля на 100% и предните два мача. Не исках да правя предположения. Каквото - такова.
- Първа победа за вас от 2019-а насам. Падна ли ви това от плещите?
- Да, две години са доста време да не се бия. Но аз не съм спирал. Правех спаринги. Имаше напрежение, но това е нормално. Хубаво е да го има. За последната среща със Сакаи нямах почти никакво напрежение. Сега добре се представих. Даже по време на лагера имаше прекъсване заради контузия. Мислех дали да отменя срещата, или не. Реших да се бия с нея. Казах си - каквото стане. Трябваше да се прави операция. Ако щяхме да канселираме, щяха да минат още 6 месеца. Прекъсването щеше да е още по-дълго. Реших да поема риска.
- Какъв беше проблемът? Пак ли с коляното?
- Да, коляното. Кракът ми започна да блокира на една тренировка. Без почти никаква ситуация. За една седмица кракът беше блокирал. Нищо не правих. Това беше 3 седмици преди срещата. Най-решаващата седмица.
- Сега ще правите ли операция?
- Сигурно. Не мога да тренирам така. Ще ходя на прегледи и доктори.
- Когато излизахте от залата, вашият треньор Хавиер Мендес ви говореше нещо на ухото. Какво ви спомена?
- Каза ми, че съм изпълнил перфектно тактиката и това е донесло победата. Беше много доволен.
- Сега първите ви планове са да отидете на изследвания?
- Да, дано да е нещо козметично и да няма дълго отсъствие. Има още какво да покажа.
- Няколко думи и за другите мачове на UFC 274.
- Майкъл Чендлър направи много хубав нокаут. Впечатли ме. Не успяха да събудят Тони Фъргюсън. В основната среща Гейтчи си изпусна титлата. Можеше да победи Оливейра. Направи му два нокдауна. Не се възползва. Така е трябвало да стане. За втори път Гейтчи се би за титла.
- Ще бъдете ли другата седмица в Ингълууд, Калифорния, за да подкрепите братя Пулеви, които също ще се бият?
- Ще се опитам, но ще ходя на ваканция в Мексико.

Иванов ще празнува в Мексико
Иванов ще празнува в Мексико

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/