Четирите правила на даоизма за добро живеене

01 May 2022
Вяра Султанова

Правилата на даоизма са философски и духовни учения, които могат да ни помогнат да живеем по-пълноценно и да постигнем благополучие.
Едно от нещата, които най-много влияят на психологическия ни баланс извън ежедневните ни задължения, е „да не знаем“.

Да не знаем дали ще постигнем целите си, преди да приключи денят, да не знаем дали все още ще имаме работата утре и да не знаем дали всичките ни усилия ще се окажат полезни в бъдеще.
Несигурността и изтощеният ум влияят негативно на нашето здраве и щастие.

Ученията на даоизма, философската и духовна мъдрост, предадени на човечеството от хора като Лао Дзъ и Конфуций, ни вдъхновят и ни помогнат да намерим вътрешния мир, който понякога губим.
Размисълът върху четирите правила за живеене на даоизма ще ни позволи да видим нещата по различен начин.

Терминът „дао“ крие много интересно символично значение. Отнася се за път: пътят на природата или небето.

Това определение предизвиква необходимостта от намиране на вътрешния път, който ще даде нов смисъл на нашето съществуване.
Той се отнася до пътя, където всичко трябва да е в хармония, където трябва да уважаваме цикли, да приемаме промяната и да научим, че животът трябва да тече и да напредва без съпротива.

1. Щастието е съобразено с всеки човек. Не е еднакво за всички
През целия ни живот желанието за намиране на щастие се повтаря отново и отново. За някои хора то е добра работа, партньор, семейство, хубава къща...
Това, което много от тези философии разкриват, е, че щастието не е костюм, който ни приляга еднакво.

Всеки човек трябва да намери собствения си смисъл на живота и онова, което му дава истинско щастие.

2. Вселената се предава пред спокоен ум
Сигурно често си казвате, че животът ви е бъркотия. Имате толкова много неща за вършене, толкова много отговорности, че е невъзможно да намерите момент на мир и покой сред толкова шум, толкова много външен натиск...

Второто от правилата за живеене на даоизма засяга психическото равновесие.

Мирът не е това, което ви заобикаля. Има хора, способни да изпитат спокойствие насред претъпкан град, пълен с трафик и шум.
Мирът е в ума ви. Следователно, ако успеем да тренираме и отпуснем ума си, самата Вселена ще бъде синхронизирана към същия баланс.
Можете да постигнете това чрез медитация.

3. Практикувайте добродетелите на „съвършенството“
Това са принципите на екзистенциалната хармония.
Поредица от измерения, които ни позволяват да оформим живота си в много по-смислен, уважителен и смирен.

Те са както следва:

Практикуване на искреност. Трябва да се опитваме да бъдем честни със себе си и хората около нас всеки ден.
• Доброта. Да бъдеш добър е лесно и с него можеш да постигнеш много неща: уважение, оценяване от другите и обогатяващ принцип, който те кара да се чувстваш изпълнен.
• Третият принцип на съвършенството е подкрепата - друг елемент, който съставя тези правила на живот, който насърчава сплотеността между хората, където предлагането на подкрепа на околните ще помогне за постигането на колективно благосъстояние.

4. Изпразнете ума си от интереси
Принцип, който понякога е трудно да се разбере, е идеята, че трябва да се освободим от интереси, желания и амбиции.
Някои хора могат да видят това като противоречие. Ами как ще преодолея и постигна нещо, ако се откажа от интересите и стремежите си?

Това, което всъщност предполага даоизмът, е, че трябва да се отворим към преживяването без съпротива.

Понякога сме толкова фокусирани върху идея или цел, че други възможности ни избягват. Понякога се отварят и други врати, които са може би по-интересни и отговарят на нашите нужди.
Понякога само промяната на фокуса на нашето мислене е достатъчно, за да постигнем благосъстояние и да намерим вътрешен мир.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/