Тракийските конници са воювали с 40-килограмови доспехи

01 May 2022
Велиана Христова
Велиана Христова е носителка на престижни отличия по археология.
Велиана Христова е носителка на престижни отличия по археология.

Как са изглеждали въоръженията на траките в края на първото хилядолетие пр. Хр.?

В Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН на 20 април се откри поредна изложба – “Доспехите на тракийските воини”. Ето какво разказват за оригиналната експозиция нейният ръководител проф. Тотко Стоянов, преподавател по тракийска археология в Софийския университет, и тракологът, директор на НАИМ, доц. Христо Попов.

- Как се роди идеята за такава изложба?

Христо Попов: В основата е един научноизследователски проект на НАИМ и Софийския университет, финансиран от Фонда за научни изследвания на МОН, чийто ръководител е проф. Тотко Стоянов. Той така се нарича: “Доспехите на тракийските воини”. Но понеже научните анализи не са толкова атрактивни за широката публика, решихме да онагледим изследването с находки от археологическите проучвания у нас.

Тотко Стоянов: Става дума по-скоро за втората част от заглавието на проекта – “Комплексно изследване на бронзови предпазни въоръжения от Тракия”. Целта е да се постигне по-пълно проучване на представителна част от тракийското защитно въоръжение – шлемове, брони, мечове, копия и наколенници, които да попълнят знанието за политическия, военния, икономическия и културния разцвет на Тракия.

- Къде в България

са намерени

най-много тракийски

въоръжения?

Т. С. : О, почти навсякъде. Откривани са най-вече в гробни съоръжения на знатни местни и благородници, в които е практикуван култът към безсмъртието. Намирани са на територията на одрисите, на гетите, на трибалите, на едоните - по-стабилната държавна организация се нуждае и от армия. Несъмнено в крайбрежните зони, в Егейска Тракия, където са елинските колонии, проникват бронзови предмети от Гърция, но там със сигурност

съществуват

работилници,

които са обслужвали

и местната клиентела

В определен момент вероятно възникват местни тракийски майстори и работилници, които служат на воините. Доспехите са изработвани от същите майстори, които правят и накитите - ръчно или с калъпи, особено за по-сложните орнаменти. Владеели са умения и технологии за работа с метал. Можем да ги сравним със занаятите, които съществуваха до края на ХХ в.

Христо Попов

Христо Попов
- Разкажете за най-интересните експонати.

Хр. П. : Предметите са много различни, има представителни и бойни снаряжения, за конници и пехотинци. Безспорно най-представителен наколенник е този от Враца, а от нагръдниците – този от Цвяткова могила край Казанлък . Той е изработен от различни елементи и материали. Основата е масивна желязна яка с форма на луна, която покрива гърдите, раменете и гърба. В областта на шията основата е извита за предпазване на врата отпред и отзад. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна украса покрива напълно желязната подложка.

Интересен е комплектът от гробницата в с. Руец, Търговищко. Тя е ранна, от V в. пр. Хр., и вероятно е първата градена гробница с орнаментация, с много специфична украса, включително с червена боя. Не е наличен целият инвентар, защото иманярите са се постарали, но находката е представителна -

ризница, шлем,

железен меч,

железни стрели

От там е и бронзовата амфора-хидрия с изображения на сирени.

В експозицията за въоръжението сме събрали около 60 шлема, повечето са за конници, те също са различни. На шлема от Голямата косматка на челото има дори надпис Севт, който доказва, че е принадлежал на този одриски владетел.

Тотко Стоянов

Тотко Стоянов
Т. С. : Имаме и групова гетска находка от 6 шлема и 6 чифта наколенници. Има различни мнения за произхода ѝ. При определени обстоятелства група воини решават да направят приношения на божествата, подобна находка има и в Молдавия. Или пък шлемовете са от работилница, където майсторът е поправял пострадали в боя снаряжения. На един от шлемовете се вижда как е бил отрязан с диагонален удар отзад и след това е “закърпен”, за да се ползва отново. Имаме също големи щитове за конници от дърво с кожа и метален обков, които са били с тегло по 6-7 кг. , а

Пълно бойно снаряжение от Голямата Косматка

Пълно бойно снаряжение от Голямата Косматка
цялото въоръжение

на конника е тежало

около 40 кг.

Шлем с набузници, подплата и торкви (слагали се за защита на врата)

Шлем с набузници, подплата и торкви (слагали се за защита на врата)
- Има ли разлика в стила и изработката на въоръжението на различните тракийски племена? Или има общи характеристики, които определят тракийското въоръжение? Омир го нарича дивно и светло.

Меч на цар Севт (дори има нодпис) от Голямата Косматка

Меч на цар Севт (дори има нодпис) от Голямата Косматка
Т. С. : Има разлики, но има и общи характеристики на траките. Злато, руда и коне са осигурявали богатствата на одриси, гети и трибали. Владеели са технологии за работа с бронз, да не говорим за желязо. Мечовете са много различни.

Богато гравирана и украсена наколенка

Богато гравирана и украсена наколенка
Набузниците на

шлемовете при

траките са оформени

по мустаците

и брадите

Сребърните предпазители са имали подплата, което е оригинална тракийска изработка. Показали сме и предпазна торква във вид на бронзови халки за предпазване на врата, каквито са намирани само в Родопите. И разбира се - колективната находка от много богатия гроб край Златиница в Ямболско, там погребението се отличава от това, което е в одриската държава. Когато погребват аристократ от такъв висок ранг, те поставят всички елементи на въоръжението - и парадно като знак, а не че е непременно негово или че го е използвал. Има и такъв случай - юноша, който още не е станал воин, но е погребан с пълен комплект снаряжения. Малко реставратори могат да се справят с такива предмети като тези от Златиница –кожа и метал, работата над тях изисква много време, много умения и подходяща лаборатория.

Реставриране на богато украсен шлем. В изложбата има подобен, който е с "кръпка"  на тила.

Реставриране на богато украсен шлем. В изложбата има подобен, който е с "кръпка" на тила.
- Като говорим за реставраторите, всичките тези предмети са минали през ръцете им, за да бъдат показани в музеите. А някои са събирани парче по парче. Парче по парче - като пъзъл, се реставрира позлатен щит.
Парче по парче - като пъзъл, се реставрира позлатен щит.

Т. С. : Е, все стигаме до проблемите. По първата част на проекта събрахме литература, проучихме къде в музеите има тракийско въоръжение, след това започна пандемията, спрени бяха командировките и това забави първоначалните ни планове, нямаше как да отчетем всичко планирано за първия етап. Заради това обаче ни отрязаха доста пари.

Хр. П. : Изложбата ще бъде отворена за посетители до ноември и след това предметите ще се върнат в музеите си, някои от тях ще върнем в по-добро състояние след допълнителна реставрация. Искаме дотогава да издадем каталог, какъвто не е правен досега – ще съдържа всичко за проучванията на въоръжението на траките.

Защитен щит на конник
Защитен щит на конник
Апликации и шпори - сребро и позлатен бронз
Апликации и шпори - сребро и позлатен бронз

-------------

АВТОРКАТА ВЕЛИАНА ХРИСТОВА Е ПОЗНАВАЧКА НА

АРХЕОЛОГИЯТА, НОСИТЕЛКА НА НАГРАДИ

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/