5 факта за асексуалността

30 April 2022
София Вътова

В днешния свят на секса се отдава голямо значение. Той се разглежда от по-голямата част от човечеството като основна част от всяка връзка.
Тази физиологична потребност прониква дори в рекламите, които ни заливат ежедневно.
Следователно, тези, които не изпитват сексуално влечение, биват неразбрани, дори отхвърляни от обществото. Такива индивиди се наричат асексуални.

Асексуалността е сексуална ориентация, характеризираща се с липса на сексуално желание или сексуално влечение към други хора.

Въпреки това асексуалните хора могат да поддържат връзки, но не означава, че изпитват плътско щение към партньора си.

1. Разпространение
Асексуалността при човеците винаги е съществувала, по всяко време и във всички култури. Въпреки това едва през миналия век започва да се разглежда като категория в рамките на моделите на сексуалността. Терминът е използван за първи път през 1977 г. в научна статия на Майра Джонсън. Тя го определя като избор за неучастие в сексуални дейности.

В момента се смята, че между един и шест процента от населението на планетата може да бъде включено в определението за асексуалност. Цифрите обаче варират в зависимост от използваната дефиниция.

И мъжете, и жените могат да се идентифицират като асексуални.

2. Сексуално желание
Противно на това, което може би си мислите, асексуалният индивид може да изпита сексуално желание. Просто не е насочено към никого конкретно. Поради тази причина той може да не иска да участва в сексуални дейности с други хора, а да се наслаждава на мастурбацията.

3. Сива асексуалност
Този термин обхваща всички междинни позиции между тоталната асексуалност и нормативната сексуалност.

Например може да има хора, които не искат никакъв вид физически контакт, и други, които се радват на целувки, прегръдки и други плътски взаимодействия, които не включват секс. Някои може да практикуват мастурбация, а други не. Дори е възможно някои от тях да имат сексуални отношения в определени моменти.

4. Романтични връзки

Въпреки че не изпитват сексуален интерес към другите, асексуалните хора могат да се влюбят, да установят романтични отношения и да се наслаждават на живота като двойка. Тези две единици - сексуално привличане и романтично привличане, са независими.

5. Асексуалността не е разстройство
Това е един от най-важните факти, които трябва да знаете за асексуалността. Тя не е разстройство, нито е сексуална дисфункция или резултат от травма или лош опит.

Важно е да я разграничите от безбрачие или доброволно въздържание. Второто е лично решение да не участвате в никакви сексуални контакти по различни причини, въпреки наличието на привличане и желание. Докато при асексуалността няма сексуален интерес.

От друга страна, асексуалните хора не възприемат секса като нещо греховно, мръсно или срамно. Асексуалността не произтича от изкривени вярвания, нито е свързана с ограничаване на тревожността.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/