2 прости упражнения за подобряване здравето на сърцето

30 April 2022
Стефан Порязов

За укрепване на сърдечния мускул, поддържане на съдовия тонус и нормализиране на кръвното налягане са достатъчни само две прости упражнения. Те не само ще подобрят работата на сърцето, но ще помогнат и за цялостното здраве на тялото.

Ежедневните тренировки ще ви дадат прилив на бодрост и сила, така че не губете време. Но първо задължително се консултирайте с кардиолог и се уверете, че няма противопоказания.
Докато изпълнявате упражненията, е необходимо да наблюдавате дишането си (то трябва да бъде равномерно и спокойно), а също и да не правите прекалено резки накланяния. Нивото на натоварване трябва да се увеличава постепенно. Преди тренировка направете загрявка - просто се разходете из стаята, като периодично повдигате и спускате ръцете си.

Първо упражнение
• седнете на стол и изправете гърба си;
• разтворете ръцете настрани на нивото на раменете и ги сгънете в лакътните стави;
• затворете и отворете лактите;
• повторете десет пъти.

Не забравяйте да поддържате дишането си равномерно. При вдишване е необходимо лактите да се затворят, а при издишване обратното. Такава гимнастика ще подобри работата на белите дробове и на сърцето.

Второ упражнение
• седнете на стол с изправен гръб, но да не докосва облегалката;
• поставете ръце с кръстосани пръсти на тила;
• докато вдишвате, обърнете тялото на дясната страна и вдигнете десния крак, сгънат в коляното под прав ъгъл, след което издишайте;
• повторете упражнението и на другата страна;
• общо трябва да направите десет повторения.

По време на това упражнение трябва да наблюдавате положението на таза, той трябва да е неподвижен. Упражненията ще помогнат за подобряване на кръвообращението, укрепване на мускулите и нормализиране на белодробната и сърдечната функция.

Редовното изпълнение на такива упражнения ще има благоприятен ефект върху тялото, след няколко седмици ще забележите положителен резултат. Не забравяйте първо да се консултирате със специалист. Ако имате сериозни сърдечни проблеми, не трябва да практикувате тази спортна рутина.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/