Невероятните неща, които ни се случват по време на сън

29 April 2022
Кая Иванова

Знаете ли всичко за сънищата? Едва ли. Оказва се, че има факти, които са малко познати, а много интересни. Научете повече за тях.

Факт №1: Не можете да четете по време на сън, нито да кажете колко е часът
Ако не сте сигурни дали сънувате или не, опитайте да прочетете нещо. По-голямата част от хората са неспособни да четат в сънищата си.

Същото важи и за часовниците: всеки път, когато погледнете часовник, той ще покаже различно време.

Факт №2: Осъзнато сънуване
Има цяла субкултура от хора, практикуващи това, което се нарича луцидно или осъзнато сънуване. Използвайки различни техники, те могат да поемат контрола над сънищата си те си и да правят невероятни неща като летене, преминаване през стени и пътуване до различни измерения или дори назад във времето.

Факт №3: Насън са направени множество изобретения
Сънищата са „виновни“ за много от най-великите изобретения на човечеството. Няколко примера: идеята за Google хрумва на Лари Пейдж по време на сън. Тесла сънува генератора на променлив ток, а Менделеев – прочутата едноименна таблица.

Факт №4: Пророчески сънища
Може да ви звучи невероятно, но има сънища, които предупреждават за бъдещи събития. Не всички са такива, но ето примери за пророчества, дошли насън: Ейбрахам Линкълн сънува убийството си. Част от жертвите на на 11 септември също са разказвали, че сънища са ги предупреждавали за кошмара. На Марк Твен му се е присънила смъртта на брат му

Факт №5: Сънна парализа
По време на такава парализа е възможно да възникне временна неспособност за говор или за движение на ръцете и краката, тялото, главата. Същевременно е налице пълна осъзнатост за случващото се, което става причина за появата на силен страх по време на съня.

Факт №6: Ловецът на сънища
Ловецът на сънища е един от най-известните символи на индианците. Това е рехава паяжина, изтъкана в обръч, и украсена със свещени предмети, предназначени да предпазват от кошмари.

Факт № 7: Повишена мозъчна активност
Вероятно асоциирате спането с мир и тишина, но всъщност нашите мозъци може да са по-активни по време на сън, отколкото през деня.

Факт № 8: Домашните любимци също сънуват
Сигурно сте чували как кучето ви понякога скимти по време на сън. Вероятно в този момент то има някакъв кошмар, защото животните също сънуват като стопаните си.

Факт № 9: Винаги сънувате - просто не го помните
Много хора твърдят, че изобщо не сънуват, но това не е вярно: всички сънуваме, но 60% от хората изобщо не помнят сънищата си.

Факт № 10: Незрящите хора също сънуват
Незрящите хора, които не са се родили слепи, виждат изображения в сънищата си, но хората, които са се родили слепи, изобщо не виждат нищо. Те все пак сънуват също, а сънищата им включват и другите им сетива – може да усетят аромати насън например.

Факт № 11: В сънищата си виждате само лица, които вече познавате
Доказано е, че в сънищата можем да виждаме само лица, които сме виждали в реалния живот преди.

Факт №12: Сънищата са по-често неприятни
Изненадващо, сънищата са по-често неприятни, отколкото хубави. Трите най-често съобщавани емоции, които се чувстват по време на сънуване, са гняв, тъга и страх.

Факт №13: Множество сънища на нощ
Може да имате до седем различни сънища в една нощ.

Факт №14: Разлики между сънищата при двата пола 
Интересното е, че 70% от всички герои в мъжкия сън са други мъже, но в женския сън се прокрадват по равно количество жени и мъже. Също така сънищата на мъжете съдържат много повече агресия. И жените, и мъжете сънуват на сексуални теми еднакво често.

Факт № 15: Не всеки сънува в цвят
До 12% от хората сънуват само в черно и бяло.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/