10 малко известни начина за облекчаване на стомашни проблеми

25 April 2022
Стефан Порязов

Кой няма проблеми със стомаха от време на време? Има десетки причини, поради които може да получите дискомфорт в тази област - гастрит, киселинен рефлукс, непоносимост към лактоза, стрес... Повечето от тях не са сериозни и преминават бързо.

Кои са натуралните лекарства, които може да ви отърват от болката в стомаха за нула време.

1. Кайенски пипер
Яденето на лют червен пипер може да ви помогне при проблеми с корема по няколко начина. Това е естествен анестетик и може да намали болката и дискомфорта. Може да намали киселинността, да се опълчи на пептична язва и да убие определени видове бактерии. Освен това помага за усвояването на храната по-ефективно. Имайте предвид, че трябва да го комбинирате с друга храна, когато го консумирате.

2. Йога
Много пози за йога могат да помогнат физически на храносмилането и на перисталтиката. Също така намаляват стреса, който често може да причини проблеми със стомаха, като Синдром на раздразнените черва. Асаната „Апанасана“ или колене, допрени до гърдите и прегърнати, може да ви помогнат да се освободите от издуване и газове. А поза по гръб с усукване настрани ще успокои и тонизира корема.

3. Джинджифил
Това растение има невероятно влияние върху здравето на стомаха. То намалява възпалението точно като аспирин, ибупрофен или други подобни лекарства. Джинджифилът насърчава кръвообращението, което подпомага по-доброто храносмилане. Той помага на храната да протича гладко през храносмилателния тракт, което ни позволява да абсорбираме повече хранителни вещества. Предотвратява газовете и отпуска мускулите на чревния тракт, което облекчава болките в стомаха.

4. Горчица
Въпреки че звучи малко невероятно, приемането на супена лъжица горчица с яденето ви всеки ден може да бъде наистина чудесно допълнение към вашата диета. Тя има някои силни противовъзпалителни и антиацидни ефекти, които могат да намалят или дори да излекуват стомашните болки.

5. Мента
Тя е на първа линия за защита при разстроен стомах. Ментолът е много силно спазмолитично средство, което спомага за успокояване на корема. Това растение може да тушира почти всяко оплакване, което храносмилателната система може да ни предостави - киселини, лошо храносмилане, спазми, гадене, газове и Синдром на раздразненото черво.

6. Ориз
Заедно с картофите, овеса и други нишестени храни оризът помага за покриване на стомаха, улеснява храносмилането и има успокояващ ефект. Такива храни не стоят дълго в стомаха и не стимулират киселинен рефлукс.

7. Топлина
Топъл компрес, приложен върху областта на стомаха, може да отпусне мускулите и да облекчи болката, напрежението и спазмите.

8. Газирана вода
Натриевият бикарбонат в газираната вода помага да се неутрализира стомашната киселина, което е начин за лечение на киселини. И газът с въглероден диоксид насърчава оригването, което може да помогне за облекчаване на налягането и болката в стомаха.

9. Етерични масла
Това лекарство може да победи много от причините, които водят до стомашни болки - газове, подуване на корема, диария, запек, Синдром на раздразненото черво и дори менструални спазми. Етерични масла от мента, джинджифил, черен пипер босилек, риган, копър, кокос и арган могат да облекчат болката в стомаха и да подобрят храносмилането. Нанесете няколко капки върху корема (или пъпа) и масажирайте нежно.

10. Препечена филийка
Яденето на препечена филийка може да ви помогне да овладеете гаденето и да облекчите болките в стомаха. Въглеродът в препеченото абсорбира токсините и действа като филтър, като предотвратява преминаването на някои микроорганизми през червата.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/