Какво да правим с остатъците от великденската трапеза

25 April 2022
Рецепти за здраве

Всяка година ви даваме идеи какво да направите с остатъците от празничната трапеза и тази година няма да изневерим на традицията.

Яйцата, мезетата, агнешкото

С варените яйца може да направите стотина видове салати. Зелената салата с яйца е ясна, но нека да продължим списъка с още няколко идеи, в които ще включим и остатъци от предястията и мезетата. Освен това към всяка зелена салата може да добавите и от месото, останало от великденския обяд. Още по-вкусно ще стане, ако леко го запечете върху грил-тиган.

Салатата от студена паста (къси макарони например) може да престои в хладилника няколко дена и да се хапва вечер като основно, защото е доста засищаща. След като сварите пастата, добавете й парченца шунка и салам, 2 сварени яйца на кубчета, краставички на ситно и дресинг от 3 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. майонеза, 1 ч.л. горчица, 2 стръка пресен лук на ситно, сол и черен пипер на вкус. Отгоре украсете с още пресен лук и обилно количество зелени подправки: магданоз, копър или босилек според вашия вкус.

Спаначената салата е една от най-полезните, които може да си причините през този сезон. Ето как ще я съчетаем с остатъци от великденската маса. След като измиете спанака добре, подсушете го и го сложете в голяма купа. Добавете варени яйца на ситно, сушени плодове и ядки, останали от обилния обяд, мезета, нарязани на ситно, и полейте с дресинг от сол, пипер, зехтин, лимонов сок, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 скилидка счукан чесън. Възможно е вместо този дресинг да използвате и останалия в салатната купа за обяда. Най-много да се наложи да го допълните с още известно количество. След това запечете на грил-тиган парчета от агнешкото, поставете ги върху салатата и настържете някакъв твърд кашкавал.

Ако ви е останала картофена салата, добавете й нарязани на кубчета варени яйца, сложете от останалото месо, накъсано на фини парчета, залейте със смес от 2 яйца и 1 ч.ч. мляко и настържете отгоре от останалите сирена и кашкавали. Може да наредите и няколко резена домати от салатата, която ви е останала. Изпечете го, докато коричката покафенее, и го сервирайте с обилно количество пресни подправки.

Модерна салата с авокадо получавате, като намачкате 2 броя зряло авокадо и 2 сварени яйца, добавите му от останалата доматена салата от обяда, но нарязана на много ситно, 1 глава червен лук и стебла от целина на ситно, малко люта чушка, сол, пипер, зехтин и лимон. Сервирайте с обилно количество магданоз. Може да я поднесете в цели листа от маруля, в случай че ви е останала ненарязана.

Лека вечеря с карфиол ще получите, като запечете 1 глава карфиол, разделена на розички, овкусени със сол и пипер и поляти със зехтин. Когато карфиолените розички са готови, ги оставете да изстинат, добавете им нарязани на ситно варени яйца, мезета от трапезата или месо от основното, овкусете с дресинг от сол, пипер, сока на 1 лимон и зехтин, 1 скилидка чесън.

Вероятно от трапезата за Великден ще ви останат орехи, фъстъци, бадеми. Каквито и да са ядките, запечете ги на тиган за няколко минути и поръсете с тях карфиолената вечеря за още по-наситен вкус и аромат. Ядките – запечени или не, са чудесен финал и за почти всяка зелена салата.

Брускети може да направите от какво ли не. Класиката са доматените с чесън и босилек. Със сигурност ще ви остане и някакво количество хляб. Нарежете го на филии, запечете го във фурната, натъркайте с чесън, полейте със зехтин и гарнирайте с доматите. Отгоре може да сложите от останалите от трапезата сирена плюс няколко листенца босилек или друга любима зелена подправка.

Брускети може да направите и от варените яйца, разбъркани с малко кисело мляко и майонеза, поръсени с пресен лук или чесън и зелени подправки. Добър вариант са и месните брускети с парчета студено агнешко. За да олекотите тези месни брускети, сложете върху препеченото хлебче малко рукола или нарязан на ситно айсберг/маруля, а отгоре подредете парчетата месо. За финал – няколко капки лимонов сок и зехтин.

Козунаците, плодовете, шоколадовите яйца

Тук може да намерите една от бабините рецепти за торта със стар козунак, а тук продължаваме и с по-съвременните идеи, които включват и останали от обяда плодове.

Тирамису в буркан е нещо, което ще ви откаже да приготвяте прочутия десерт по друг начин. Бурканът не изисква подредбата на отделните съставки да бъде безупречна. Просто сложете на дъното на един дълбок буркан парчета стар козунак, полейти ги с няколко лъжици от сутрешното си кафе, а отгоре редувайте нарязани плодове – ягоди например, разбита сметана със захар и ванилия и отново козунак, напръскан с кафе. Завършете с плодове и затворете буркана. След 6-8 часа може да хапвате с лъжици директно от него, а десертът е подходящ да почака в хладилника 3-4 дена.

Пържените филии от козунак са великолепна закуска в дните след празника. Когато козунакът ви изсъхне, потопете го в смес от разбити яйца с някоко лъжици мляко и запържете по подобие на пържените филийки. На водна баня разтопете остатъците от шоколадови яйца и великденски зайци, които сте запазили, и залейте пържените филийки с течния шоколад. За повече свежест добавете и пресни плодове.

Тортата с козуначени блатове е шедьовър откъм вкусовите си качества, а твърде лесна, за да я пренебрегнете. Нарязаният на филии стар козунак ще представляват блатовете на вашата торта. Направете в тях дупки с помощта на вилица и залейте с гъст шоколадов сироп, който може да направите с масло, захар, какао и няколко лъжици прясно мляко, разтопени в малък съд. Между блатовете намажете с крем и/или бита сметана със захар. Най-отгоре разхвърляйте плодове и късове козунак, ако все още ви е останал някой неособено сух. Импровизациите са добре дошли – може да поръсите с кокосови стърготини, шоколадови пръчици, начупени парчета от шоколадови яйца, карамелизирани фъстъци или други ядки, а дори и солени крекери за по-смелите експериментатори.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/