Най-ефикасните природни средства за силен имунитет

20 April 2022
Mila.bg

Както неведнъж писахме, за да предпазим себе си и близките си от вируса, който затвори света и преобърна живота ни, се препоръчва да не излизаме от дома си, да поддържаме завишена хигиена и да се грижим ежедневно за имунната си система. Природата ни е дала много начини да го направим с нейната помощ. Ето и кои са най-ефективните природни методи за засилване на имунитета и за поддържане на добър тонус и здраве.

Ехинацея
Тя е един от най-често препоръчваните помощници в борбата с вируса. Това е така, защото ехинацеята съдържа компоненти с антивирусен и антимикробен ефект. Американски учени доказаха, че тя не само повишава имунитета, но в съчетание с витамин С е в състояние да облекчи заболявания с хрема с над 80 %.

Чесън
Неслучайно чесънът винаги е присъствал на българската трапеза. Освен че нищо друго не може да подправи ястията като него, той има изразени противоинфекциозни свойства. Те се дължат на сяросъдържащите вещества, които се отделят при смачкването му – алицин и неговите производни. Чесънът доказано намалява боледуванията от дихателни инфеции и активира имунните клетки. Той има свойството да разгражда застоялите се в дихателните пътища секрети и подпомага изхвърлянето им. Препоръчва се за максимален ефект да се комбинира с ехинация.

Мента
Ето и най-любимото средство за профилактика и лечение на всички деца. Ментата има противовъзпалителни свойства и отпушва успешно носа, както и лекува възпаленото гърло.

Зелен чай
Зеленият чай е силен в детокса и има мощни антиоксидантни свойства. Неговите антиоксидантни възможности надвишават тези на витамин С и Е дори. Той спомага да боледуваме по-рядко от настинки и вируси.

Евкалипт
Вечнозеленото дърво, характерно за Австралия, има силно противовъзпалително и антисептично действие и е стар познайник в битката с настинките и гриповете. Още аборигените в Австралия са признали неговите уникални качества.

Мащерка
Любима в кулинарията, мащерката има страхотен ефект и върху сухата кашлица и бронхитите. Тя действа отхрачващо и антисептично и е верен другар в борбата с вируса.

Копър
Едва ли досега сте знаели, че копърът повишава съпротивителните сили срещу респираторни заболявания. Той е не само предпочитан компаньон на нашата трапеза, но поддържа и имунната ни система, действа отхрачващо, има антибактериални свойства.

Негово величество джинджифилът

Тези дни ще го срещнете като препоръка от множество специалисти и това има своето обяснение. Джинджифилът се счита за естествен антибиотик. Той има висока концентрация на витамин С, витамини А и В, цинк, калций, йод, а освен всичко това е мощен антиоксидант. Правете си всеки ден чай от джинджифил, а в хладилника нека винаги имате по едно бурканче настърган джинджифил с лимон, мента и мед. Препоръчва се от тази смес да се взима 2-3 пъти дневно.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/