Битката на Брус Уилис с афазията

12 April 2022
Симона Димитрова
Брус Уилис
Брус Уилис

През последните години му подсказвали репликите в слушалка. Диагнозата не е вследствие на екшън сцените, категорични са невролози. В гимназията се занимава с театър, за да преодолее заекването.

Брус Уилис сякаш е отнесен, коментирали колегите му от няколко месеца. Ходел често на различни медицински изследвания. Близките му смятали, че трябва да си вземе кратка почивка, защото само през последните 8 години, звездата от "Умирай трудно" е играл в 29 филма. 23 от тях обаче изобщо не са стигнали до екран.

Някои допускат, че Уилис се е снимал като за последно, защото вероятно е знаел за болестта си. Участвал е в мюзикъли на Бродуей, издал е и три музикални албума.

Първа за края на кинокариерата му съобщи най-голямата му дъщеря, а след това и бившата му съпруга Деми Мур.

"Като семейство искаме да споделим на невероятните му фенове, че нашият любим Брус изпитва някои здравословни проблеми и наскоро бе диагностициран с афазия, която се отразява на когнитивните му способности - написа Мур в инстаграм профила си. - В резултат на това и с много внимание Брус се отказва от кариерата, която означава толкова много за него. Това е предизвикателен период за семейството ни и ще оценим вашата непрекъсната любов, състрадание и подкрепа. Ще минем през това като силно и обединено семейство и искаме неговите фенове да знаят, че означавахте много за него."

Близките на Уилис допълниха, че 67-годишният актьор има когнитивни проблеми, свързани със скорошната му диагноза.

Всъщност афазията буквално означава загуба на способността да се говори и да се разбира речта на другия. В лека форма може изобщо да не бъде забелязана, а лекарите я свързват с мозъчно увреждане. В тежка форма болестта предизвиква инсулт и чак тогава хората разбират, че страдат от заболяването. Невролози обясняват, че тя може да възникне заради множество микроинсулти.

Според невролога доц. Росен Калпачки Брус Уилис страда от т.нар. амнестична афазия, която е по-особен вид и не е вследствие на инсулти. Наблюдава се при дългогодишно страдание на мозъка и се стига до момента, когато човек не може номинативно да се сети да каже конкретна дума. Знае значението на контекста на това, за което говори, но в речта му започва да има специфични повторения и забавяния. Лекарят опровергава и слуховете, че афазията е резултат от екшън сцените, в които е участвал актьорът.

Оттук нататък Брус Уилис ще работи с терапевт, който може да облекчи състоянието му, но в никакъв случай няма да го излекува.

Лечението е логопедична терапия,

както и обучение за използване на комуникационни средства, които позволяват на човек да "говори" чрез снимки, жестове и дори електронни устройства. Когато болестта напредне, той по никакъв начин няма да може да се изразява нито речево, нито писмено, единствено чрез посочване на предмети.

Според близките на Брус Уилис обявяването на края на кариерата му е най-трудният момент в живота му. Преди да реши да направи тази сериозна стъпка, той е пробвал всичко. Някои негови колеги разкриха, че напоследък той се снимал в нискобюджетни филми, изисквал сцените да бъдат близо до дома му и в повечето случаи използвал дубльори.

Освен това не помнел репликите си и чрез слушалка в ухото си успявал да ги изрече. Това го потвърждава и кадър на терен от 2020 г. от филма "Американска обсада", на който се вижда устройството.

Приятелите на актьора обаче остро реагираха на тези новини, като обясниха, че много артисти използват подобно помощно средство не заради заболяване, а поради претовареност.

Въпреки това почти никой от киногилдията в Холивуд не знаеше за здравословните проблеми на екшън легендата.

Затова и били силно изненадани, когато Уилис продал дома си в Ню Йорк, а на приятелите си обявил, че отдава цялото си време на втората си съпруга Ема Хеминг, с която са заедно от 2009 г. Преди това той бе женен за актрисата Деми Мур, с която бяха заедно 13 години. Двамата имат и три дъщери.

Именно те напомниха колко случайно е забелязан талантът на баща им. Брус Уилис работел като барман в заведение. Когато налял напитка на мъжа срещу него, той го посъветвал да се занимава с кино. За него това не било новина, защото се занимавал с театър още в гимназията. Тъй като заеквал, учителите му препоръчали да играе, за да го преодолее. Дали този проблем е свързан по някакъв начин с диагнозата, все още не може да се каже.

67-годишният актьор е участвал в над 150 холивудски продукции, но ще бъде запомнен като полицая, който се бори с терористи в екшън сагата "Умирай трудно".

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/