Топ 19 на идеите на Соломон Паси, без да броим сарказма за лъва

27 March 2022
Паси с прословутия си трабант
Паси с прословутия си трабант

Тласна ни към НАТО, нетърпелив е за български астронавт, кастрира котарака на Кремъл

Време е да скопим лъва на България, за да отразим адекватно позицията ни за Украйна. Това написа Соломон Паси в туитър в началото на тази седмица и предизвика буря от коментари не само в социалните мрежи. Към краткото изречение, което бе по-скоро саркастичен коментар към нерешителната политика на държавата срещу агресията на Путин в Украйна, Паси добави официалните профили в туитър на НАТО, американския президент, американското посолство в София, премиера Кирил Петков, Атлантическия клуб в България и... Арнолд Шварценегер. Вероятно вдъхновен от видеоадреса, който звездата направи по-рано към руския народ.

Скопяването на

българския лъв

не е заявка, а

констатация,

написа под гневните коментари Соломон Паси, но едва ли някой от изригналите като вулкан негови критици е имал нужда да чете с разбиране.

Най-верните фенове на Путин предлагаха самият Соломон да бъде кастриран, да бъде ритан и бит, да бъде обесен на уличен стълб, побит на кол, съден за национално предателство, изпъден от България заедно с цялото си семейство...

“Недостойната позиция на българската държава по Украйна ярко контрастира с достойнството на трите горди лъва в нашия герб. Тази позиция много повече би подхождала на един кастриран кремълски котарак. Затова нека да върнем достойнството на страната си чрез изпълнението на завета на Левски, който повелява, че след като освободим България, трябва да помагаме и на други народи да се освобождават”, коментира Соломон Паси.

Злостните атаки от троловете на Путин очевидно не са смутили дори бегло Паси, който през годините е чувал какво ли не по свой адрес. Особено след като през 1990 г. предложи във Великото народно събрание България да стане член на НАТО. Освен ругатни тогава той отнесе и много подигравки. Защото само година след падането на комунизма едва ли много хора са вярвали, че е възможно България - най-верният сателит на СССР във Варшавския договор, да влезе в Атлантическия договор. Но това стана факт след 14 години.

Това не е единствената революционно изглеждаща идея на Паси, станала факт. Някои от предложенията му през годините като това за общо зарядно устройство стигнаха до Европейската комисия и станаха част от политиката на Европейския съюз Всъщност много от безценните му идеи за първи път са лансирани на страниците на “24 часа”.

Така беше и с тази за общото зарядно за GSM, което тръгна от статия на Паси на 29 май 2008 г. По-късно идеята бе подкрепена от Еврокомисията и Европарламента и стана реалност. Преди това, през 2007 г., той бе писал за обща европейска отбрана, а през 2011 г. пак чрез страниците на “24 часа” лансира инициатива за свободен интернет на обществени места в европейските градове. Това намери реално приложение с отпуснатите най-напред 120 млн. евро от ЕС за свободен Wi-Fi в 8000 европейски общини.

Следващата година Паси излезе с нов план - рецепциите на всички хотели да са с еднакъв вътрешен телефонен номер. Да припомним и идеите му за единно дистанционно устройство, за отмяна на лятното часово време в Европа, за обща европейска транспортна политика.

Преди това той писа на тогавашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ЕС трябва да приеме и политика за опазване на почвата на планетата заради заплахата от изчерпването й. Още в началото на пандемията той разработи с голям екип цял план, наречена Европейски здравен щит с амбицията тя да прерасне в глобална здравна стратегия.

Част от мерките в плана на Паси бяха бързо припознати в ЕС - затваряне на пазарите за диви животни и стимули за държавите да съобщават за нови вирусни огнища. През април 2014 г. Соломон Паси мотивира друга своя външнополитическа идея - за създаването на Б5, или както той го определи - Вишеград на Балканите. Регионално сътрудничество по подобие на страните от Вишеградската четворка.

През февруари 2016 г. Соломон Паси предложи световно приложение за смартфони, което да осигурява помощ при нападение или критична ситуация. Идеята си бившият външен министър лансира на международна конференция в Париж, организирана от ЮНЕСКО. Пак през февруари две години по-късно той моделира друг план - ЕС да въведе българската инициатива “100-те най-важни туристически обекта”.

Изпращането

на българин

в Космоса

е една от неговите идеи, която сякаш изглежда най-недостижима. Но само защото не е била припозната като политика на държавно ниво у нас. Паси е такъв мощен генератор на идеи, че едва ли всичко, което е родило главата му може да бъде изпълнено за един човешки живот дори при наличието на силна и мотивирана политическа воля. Интересното обаче е, че идеите му се възприемат повече извън България, отколкото у нас. Макар че има такива, които не биха изисквали кой знае какъв ресурс. Например идеята му от лятото на 2014 г.

кирилицата да бъде

наречена българица.

“Повечето азбуки в света носят имената на страните, в които се използват, като гръцката например, арменската, тибетската и т.н. Ние скромно наричаме своята азбука на името на един човек. Арменската азбука е измислена от Месроб Машдоц, но никой не я нарича месробица или машдотица. Затова смятам, че най-правилно е да наричаме нашата азбука българица.”

Това не е идея, заради която някой ще иска да те обеси на стълб заради родоотстъпничество, но въпреки това едва ли се харесва на войнстващите русофили в България. По съвсем разбираеми причини.

Соломон Паси може да бъде наречен как ли не. Но той си остава най-неуморният обществен експериментатор на нашето време.

На 3 ноември 1999 г. от страниците на “24 часа” президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси

поиска САЩ

да разположат у нас

ядрена база

като най-добър гарант за националната ни сигурност. Това се случи преди посещението на тогавашния американски президент Бил Клинтън в София.

Поводът за предложението на Паси бе публичното потвърждение на Кристофър Хил, член на Съвета по национална сигурност на САЩ, за преговори между София и Вашингтон за разполагане на американска военна база в България. Президентът Петър Стоянов обяви, че ще подкрепи евентуална покана на българското правителство към Пентагона за разполагане на американска база у нас. Тогавашният премиер Иван Костов обаче заяви, че такъв въпрос не стои на дневен ред. А по-скоро става дума за приемане в наши черноморски пристанища на US кораби, които са загубили бази в Мраморно море.

Години по-късно Паси издигна друга идея - за разполагане на американска военноморска база край Бургас. Тогава това бе парирано заради изискване на конвенцията от Монтрьо от 1936 г. чужди кораби да могат да присъстват в акваторията на Черно море не повече от 21 дни. След руската агресия в Украйна и в условията на война, която се води на морската ни граница, Паси на няколко пъти в медийните си изяви припомни, че ако в България имаше американски ядрени бази или американска военно-морска база, както предлагал навремето, сега сигурността на страната ни щеше да изглежда много по-стабилна.

На конференция по повод 15-годишнината от членството на България в НАТО Паси насърчи тогавашния премиер

Бойко Борисов

да се обади на

американския

президент Тръмп

Соломон Паси държи реч на конференция на Атлантическия клуб
Соломон Паси държи реч на конференция на Атлантическия клуб
 Историческата мисия на това правителство е да завърши сделката със САЩ за F-16 за Българските ВВС, каза Паси. Но не спря с това. Следваща стъпка след приключване на историческата сделка с F-16 е Бойко Борисов да се обади на президента на САЩ Доналд Тръмп и да поиска да бъде изпратен български астронавт на Луната, заяви Паси пред събралата се публика. В тази реч Паси излезе съвсем убедено, че имаме готови хора за астронавти, и допусна, че в замяна САЩ може да поискат да купим от тях освен изтребители и бойните машини на пехотата. Това отново разгневи “кремълските сторонници”.

Въооще Паси от години обича да дразни хората на Москва у нас. Неотдавна го направи за пореден път, предлагайки атрактивна идея за Паметника на Съветската армия.

“Проблемът с паметника може да бъде решен по съвсем интелигентен начин - без рушителство, а с допълнителен градеж”, заяви Паси в интервю за “24 часа”. Той всъщност надгради една своя идея отпреди 2 години, когато каза, че трябва

да бъде изкопано

44-метрово отверстие

и целият паметник

да бъде спуснат в него,

като над земята остане само шмайзерът на централната фигура - за да се помни историята и да не се повтаря. Ключов момент в реконструкцията обаче трябва да са и четирите композиции, които в момента са около основния постамент и които най-често са подложени на оцветяване и украсяване от дейни и самодейни артисти. Соломон Паси обясни, че в четирите ъгъла на Княжеската градина около паметника трябва да се добавят нови четири композиции, които да допълват историческите измерения на действията на червеноармейците.

Едната композиция със сигурност трябва да напомня за вероломното нахлуване на СССР в България през септември 1944 г. Други две трябва да са посветени на деянията на Червената армия в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968 г.

Преди две години Паси смяташе, че трябва да има плоча, посветена и на съветското нахлуване в Афганистан през 1981 г., но предвид днешните събития последната четвърта композиция според него трябва да е посветена на агресията на днешна Русия в Украйна. Така според него ще се запазят цялата историческа концепция, символика и смисъл на мястото и то ще бъде поучително за бъдещите поколения. 

Преди време той предложи

софийските улици

с неподходящи руски

имена да бъдат преименувани

“Замислих се колко булеварди, площади и ключови улици в София са именувани на Аспарух и неговите предшественици... И колко, и кои, и защо ли на Дондуков, Скобелев, Гурко, Паренсов, Игнатиев, Столетов, Калитин... та чак до идеолога на антиеврейските погроми Аксаков... И всичко това в идеалния център на София — че една “Славянска” не е ли достатъчна вместо този паноптикум!”, писа Паси на страницата си във фейсбук.

Според него, ако толкова държим на руско политическо присъствие в софийската топонимия, към бул. “Сахаров” може да се добави и площад “Магнитски”. “И защо има улица, кръстена Камчатка, а не Аляска, Ламанш, Калифорния или Чикаго — та това е шестият в света град по брой българи! Или Антарктида и о-в Ливингстън, където България вече толкова години има база и присъствие. Толстой — добре, Пушкин и Достоевски са велики, Гагарин — също, но по друг начин. Но защо пък Иван Сусанин, а не Риголето? Защо Тургенев, Гогол, Чехов и Шевченко, а не Жул Верн, Марк Твен или Астрид Линдгрен, с които и сегашните поколения деца продължават да растат...? Поне да беше ул. “Илф и Петров”, които всеки трети възрастен българин още цитира...”

Събитията около руската агресия наистина мобилизираха идейния потенциал на Паси и след намека на президента Радев, че България може да посредничи за мир между Русия и Украйна, той излезе с няколко контрапредложения във фейсбук:

“Предлагаме пет конструктивни, достойни и достатъчно мащабни идеи, които категорично да върнат колебливата ни държава в картата на Запада, но не само на географския, а на моралния Запад. Първо: България да покани отсега — след вероятната руска окупация на Киев —

президента Зеленски

да установи своето

задгранично

правителство у нас

Така, както Лондон беше дом на задграничното правителство на генерал Дьо Гол на окупираната от Хитлер Франция. Второ: България отсега да предложи домакинство на очаквания Нюрнбергски процес срещу Владимир Путин — защото за подобни престъпления дори държавни глави нямат международен имунитет. Трето: България — като член със самочувствие — да предложи и в ЕС, и в НATO Украйна да получи уникалния статут на non-voting member (негласуващ член). Това ще е днешният украински аналог на Атлантическата харта на Чърчил и Рузвелт от 1941 г., очертала Новия световен ред след очаквания крах на Хитлер (дошъл чак през 1945). Четвърто: Да приложим поуката от Украйна към Грузия! България да предложи спешното приемане на Грузия в НАТО без ангажимент за освобождаване на двете окупирани от Русия грузински области. Това е възможно, както Кипър беше приет в ЕС без северната си част. Дори и да не се реализират горните четири идеи, те ще дадат урок по морал на сегашните и повод за гордост на следващите поколения на България, а и на Европа.

В послепис към идеите си Паси напомни, че България трябва да възстанови собствеността си върху продадения на Москва лагер “Камчия”, чиято отбрана е най-удобният претекст за Путин да ни нападне, след като реши, че е прегазил Украйна.

Очевидно е, че Соломон Паси ще продължи да генерира всевъзможни идеи, а кризите и опасностите само го вдъхновяват още повече. Злобните коментари и насмешките по негов адрес са като подклаждащи огъня брикети в тази неугасваща фурна на прогреса.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/