Легендата за Дамоклевия меч, или струва ли си да гледаш в чуждата паница

08 March 2022
Mila.bg

Легендата за Дамокъловия меч възниква в Рим преди около четири века.

Експертите твърдят, че историкът Тимей от Тавромениум е измислил тази история. Въпреки това известният философ Цицерон я превръща в известна, който и до ден днешен се цитира като неин автор.
Той я включва в своите произведения „Тускулански диспути“ и така става популярна на Запад.

Марк Тулий Цицерон е един от големите римски философи и мислители. Той е велик защитник на Римската република и е известен като „Тиранина на Сиракуза“. Легендата за Дамокъловия меч също е алюзия за този диктатор.

Тиранията на Дионисий I
Дионисий I идва на власт благодарение на заговор. Той притежава голяма сила на убеждаване, което със сигурност му помага в издигането му на власт.
По негово време не било обичайно държавните глави да имат ескорт. Дионисий обаче искал да има воини под негово командване. Затова той измислил заговор срещу себе си и хората се съгласили, че трябва да има 600 души, които да се грижат за него.

Той обичал да бъде завоевател, тъй като това му позволявало да разшири териториите си. Освен това Диносий I упражнявал голяма власт над народа си и бил безмилостен към враговете си. Наслаждавал се и на много чувствени удоволствия. Храната, напитките и жените били неразделна част от ежедневието му.
Синът му, също на име Дионисий, бил абсолютно същият.

Въпреки че Дионисий I притежавал голяма сила, той не бил щастлив. Живеел напълно ограден от света, защото се страхувал, че враговете му могат да го убият. Спал в спалня, заобиколена от ров, така че никой да не може да достигне до него. Имал вяра само на дъщерите си да му бръснат брадата и да му сервират храна.

Легендата за Дамоклевия меч
Историята разказва, че е имало придворен на име Дамокъл, който постоянно ласкаел Дионисий. Дамокъл казвал на всички, че Дионисий е велик човек. Той стигнал дотам, че да хвали начина на живот на владетеля. Слугата дори твърдял, че прекаляването с храна и напитки са абсолютно подходящи за всеки велик вожд.
Мнозина обаче смятали, че Дамокъл всъщност завижда на Дионисий.

Един ден и двамата се срещнали из коридорите на двореца и, както обикновено, придворният започнал да ласкае господаря си прекомерно. На Дионисий му писнало от това и предложил на лакея да сменят местата за един ден. Владетелят искал Дамокъл да изпита какво е да има тежестта на силата и всичко, което върви с нея, на раменете си.

Дамокъл приел с удоволствие. На следващия ден той отишъл много рано в двореца, за да заеме мястото на Дионисий. Той седнал на трона и множество слуги задоволявали всяка негова прищявка.

Изведнъж Дамокъл вдигна поглед и видял, че точно над главата му има остър меч, който се държал само от един косъм от конска опашка. Било очевидно, че ако тази тънка нишка се скъса, мечът ще падне и ще отсече главата му. След като Дамокъл осъзнал този факт, той вече не се наслаждавал на остатъка от деня си, въпреки че бил пълен с храна, напитки и жени. Малко по-късно през деня той помолил Дионисий да прекрати експеримента.

Историята зад легендата
Цицерон, който е написал най-известната версия на легендата за Дамоклевия меч, е принадлежал към философската школа, известна като стоиците. Те се застъпвали за живот без излишъци, защото вярвали, че излишъкът води до страдание. Следователно се смята, че Цицерон е искал да покаже другата страна на лукса и величието.

Други обаче вярват, че легендата е пряка критика към самия диктатор. Това е така, защото историята подчертава слабото място на Дионисий - страхът да не бъде предаден и наранен от близките му.

Историята показва, че властта сама по себе си крие рискове, които правят невъзможно онези, които имат власт, да се наслаждават на обикновен живот.


Експертите заявяват, че версията на Цицерон е алегория, която може да се отнася за всички хора. В това отношение мечът би представлявал смърт, която винаги дебне и от която никой не може да избяга. Че всички живеем под постоянната заплаха от нея и всеки момент нишката може да се скъса и да ни отсече главата.

Днес терминът „Дамоклев меч“ се използва за обозначаване на ситуации, в които една грешка може да доведе до много сериозни последици. Например Джон Ф. Кенеди казва в една от речите си, че цялото човечество е заплашено от един и същ Дамоклев меч. Това е заплахата от ядрена война.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/