Олигарси срещу атаката - ще има ли дворцов преврат в Кремъл?

04 March 2022
Сима Владимирова
Михаил Фридман е роден в Лвов, но работи в Русия и се смята за свързан и с двата народа.
Михаил Фридман е роден в Лвов, но работи в Русия и се смята за свързан и с двата народа.

Лондонски тинк-танк не изключва пробойни в елита на Москва в дългосрочен план

Руски военен: Първоначалните планове бяха всичко да приключи до 2 март

Думата обсъжда връщане на смъртното наказание

Видни руски олигарси се обявиха против войната. Първи бяха Михаил Фридман и Олег Дерипаска. В писмо до своите сътрудници първият написа, че конфликтът създава пропаст между два източнославянски народа, които от векове са били братя.

"Роден съм в Западна Украйна и съм живял там до 17-ата си годишнина. Родителите ми са украински граждани и живеят в Лвов – любимия ми град - цитира Ройтерс Фридман. – Но също така съм прекарал по-голямата част от живота си като руски гражданин, строейки и развивайки бизнес.

Дълбоко съм привързан към украинския и руския народ и

приемам днешния конфликт като трагедия и за

двата народа

Тази криза ще струва живота на много хора и ще затрие два народа, които са били братя от стотици години. Макар че решението изглежда взето, мога само да се присъединя към тези, които страстно желаят прекратяване на кръвопролитието."

Фридман е собственик на консорциума "Алфа груп" и съучредител и член на ръководството на Руския еврейски конгрес. През 2019 г. "Форбс" го обяви за най-богатия жител на Лондон, а през 2020 г. състоянието му наброява 13 млрд. долара. Бил е в Съвета на директорите на Обществената руска телевизия и на нефтената компания СИДАНКО. Включен е

в списъка на санкционирани руснаци

на САЩ и ЕС. Миналата година ФБР претърси къща във Вашингтон, която се предполага, че е негова.

"Уверен съм, че партньорите ми споделят моята гледна точка", казва още Михаил Фридман. Един от споменатите – Пьотър Авен, миналата неделя присъства на срещата в Кремъл с Владимир Путин и още 36 видни руски бизнесмени.

Другият противопоставил се на войната олигарх – Олег Дерипаска, е създател на "Русал", компания за добив на алуминий.

Състоянието му според "Форбс" е

4,5 млрд. долара

Той написа пост в профила си в телеграм, в който призовава да се започнат мирни преговори колкото е възможно по-скоро. "Мирът е много важен. Да прекратим държавния капитализъм", подчерта основателят на алуминиевия гигант "Русал". Дерипаска смята, че за да се излезе от кризата, са необходими истински кризисни мениджъри, а не писатели на научна фантастика с пакет презентации.

Трети московски милиардер, пожелал анонимност, съобщи пред Ройтерс, че войната ще се превърне в катастрофа във всякакъв смисъл – за икономиката, за отношенията с останалата част от света, за политическата ситуация. Според него събралите се на срещата в Кремъл олигарси не са коментирали нищо.

“Бизнесмените разбират много добре последствията

Но кой пита какво мисли бизнес обществото по повода", допълва руският милиардер пред Ройтерс.

Банкерът и основател на верига магазини "Технишок" Олег Тинков също се противопостави на войната. В инстаграм той написа, че в Украйна всеки ден загиват невинни хора. "Това е немислимо и недопустимо! Държавата трябва да харчи пари за лечение на хората, за изследвания за надвиване над рака", цитира го изданието "Бизнес онлайн".

Дерипаска обаче има и личен мотив – той притежава Николаевската алуминиева рафинерия в Украйна.

Още един виден руски бизнесмен – Анатолий Чубайс,

реагира нестандартно. Той пусна в профила си във фейсбук снимка на убития опозиционер Борис Немцов, без да прави никакви коментари. Заринат е с молби от обикновени руснаци да спрат агресията в Украйна, както и го питат какво мисли за случващото се. Той мълчи.

Мозъчни тръстове вече пресмятат каква е вероятността за смяна във властта в Кремъл.

"Дори и сега в Русия да не се случи дворцов преврат, в дългосрочен план ще има пробойни сред влиятелните кръгове на руското общество, които поддържат Владимир Путин. Причината за това ще бъдат човешките жертви и финансовите разходи за бедствието в Украйна." Това пише в разработка Йоанна Шостек от лондонския тинк-танк "Чатам хаус".

"В Русия настъпи истинска икономическа криза, несравнима с 2014 г.", допълва тя. Анализ на Харвард също се спира на този въпрос, като данните им показват, че няма сигнали за пропукване в елита на Москва. Войната продължава.

Според бивши висши военни първоначалните планове на руското командване включвали тя да приключи до 2 март, но това не се случи.

Носителката на "Пулицър" Джуди Милър твърди, че

ако Путин прецени, че може да спечели, ще продължи

Но ако види, че няма как да стигне до победа, ще е готов на отстъпки, каза още Милър. Според нея при положение че украинците издържат една седмица срещу руската войска, нещата ще се променят.

Военният експерт Сергей Хатильов коментира пред изданието "Слово и дело", че събитията в Украйна са само първият фрагмент от операцията. По думите му ще има още поне един етап на бойни действия. Трудно е да се прецени според него кога ще приключи всичко.

До началото на март ще стане ясно дали ще трябва руските войски да продължат настъплението си, или да спрат.

Резултатите и обемът на всички предприети от руската страна действия ще се оценяват

след завършването на офанзивата

"Американските военни и тези на НАТО не очакваха от Русия това, което се случва в Украйна – каза той. – Те даже не си представяха какво се случва в последните три месеца. Фактически

още от ноември течеше подготовка на тези мероприятия,

на които сме свидетели. И самото название "специална операция" включва 80% действия на военни и 20% - на Следствения комитет."

Москва вече

започва наказателни дела

срещу участници в предполагаем разстрел на рускоезично население на територията на

непризнатите Луганска и Донецка народна република,

пишат медиите.

Това обаче не е всичко. Започват

преследвания и в самата Русия

Генералната прокуратура съставя списък на изменниците на родината – за такива ще се смятат всички, които помагат на чужда държава в периода на бойните действия в Украйна, съобщиха руските медии.

В държавната Дума дори се повдигна и въпросът за връщане на смъртното наказание.

Олег Дерипаска призова за мир и да се прекрати държавният капитализъм в Русия.
Олег Дерипаска призова за мир и да се прекрати държавният капитализъм в Русия.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/