Легенда за червената нишка

03 March 2022
Тина Арнаудова

Една ориенталска легенда твърди, че хората, предназначени да се срещнат, са свързани с невидима червена нишка. Тя никога не изчезва и остава постоянно вързана около пръста ви въпреки времето и разстоянието.

Няма значение колко време отнема да се срещнете с този човек или колко време прекарате, без да го видите. Дори няма значение дали живеете на другия край на света. Нишката ще се простира до безкрайност, но никога няма да се скъса.

Тази невидима нишка е вързана около пръста ви от раждането ви и ще остане с вас, понякога по-стегната, понякога по-хлабава, понякога заплетена, а понякога разплетена през целия ви живот.
Легендата разказва, че старият лунен бог сватовник излиза всяка вечер, за да се срещне с новородените, и връзва червена връвчица около пръстите им. Нишка, която ще реши бъдещето им и кого ще срещнат, нишка, която ще води тези души една към друга, така че никога да не се изгубят.

„Никога няма да може да избягаш от сърцето си. Така че е по-добре да слушате какво има да ви каже.“
-Пауло Куелю-

Легендата за червения конец
Преди много време един император научил, че в една от провинциите на неговото кралство живее много могъща вещица, която имала способността да вижда червената нишка на съдбата.
Той заповядал да я доведат при него.

Когато вещицата пристигнала, императорът й заповядал да намери другия край на нишката и да го отведе до жената, която ще стане негова съпруга. Вещицата се съгласила и търсенето ги отвело до пазар, където бедна селянка с бебе на ръце продавала стоките си. Когато вещицата стигнала до продавачката, тя се спряла пред нея и я приканила да се изправи. Махнала на младия император и казала: „Вашата нишка свършва тук“. Като чул това, императорът много се ядосал, тъй като решил, че вещицата се подиграва с него. Той отблъснал продавачката с бебе на ръце. Детето паднало и голяма рана зейнала на челото му. Било ясно, че ще остане голям белег върху лицето на бебето. Императорът заповядал на охраната си да арестуват вещицата и да й отрежат главата.

Много години по-късно дошло времето, когато този император трябвало да се ожени. Неговите съветници му препоръчали да се ожени за дъщерята на много могъщ генерал. Той приел и денят на сватбата дошъл. Бъдещата му съпруга влязла в храма с красива рокля и воал, който покривал изцяло лицето й. Когато вдигнал воала, императорът видял, че красивата му булка има много особен белег на челото...

Червеният конец води право до сърцето
Не е известно дали произходът на легендата е китайски или японски, но се твърди, че легендата за червеният конец започва, когато хората разбират, че улнарната артерия свързва кутрето със сърцето - източника на живота и дома на любовта. Други източници казват, че нишката тръгва от безименния пръст, който обикновено е по-традиционен в западната култура.

Това е нечуплива червена нишка, която никога няма да се изтрие, независимо какво правите. Червена нишка води право в сърцето, която ви свързва с вечната ви любов. Любовта, която ще остане завинаги.
Може да се отнася до любовта на майка, баща, брат, дете, приятел, мъж или жена... Това е червена нишка, която символизира любовта и магията на сърцето.

Отвъд романтичната любов
В западната култура легендата за червения конец обикновено се тълкува в рамките на схемата на романтичната любов. На други места обаче тя обхваща и онази любов, която двама души могат да изпитват един към друг, без да се влюбят.

Например японците, които искат да осиновят дете, използват тази легенда като метафора в процеса на осиновяване. Всъщност се предполага, че осиновеното дете и бъдещите родители вече споделят известна връзка предварително, благодарение на тази червена нишка.
Ето защо в общностите на осиновители те използват фрази като „Ние дърпаме силно червената нишка“ или „Изграждаме мостове с червени нишки“.

Със сигурност има хора, за които връзката се оказва магическа и се създава много специална привързаност, която е различна от останалите.

Това е любов, която е трудно да се обясни. Който я изживее обаче, я познава от пръв поглед. Освен това той знае, че отсрещният е човекът, когото му е предопределено да срещне. Този, с когото споделя червен конец.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/