Храните, които предизвикват зависимост

22 February 2022
Силвия Петрова

Удоволствията, които получаваме по различни начини, всъщност въздействат еднакво на мозъка ни. Но въздействието върху мозъчния център на удоволствието в известна степен е манипулация - искаме още и още. Именно по този начин се поражда зависимостта. И тъй като храната е едно от всекидневните ни удоволствия, най-вредните продукти може да генерират физическа зависимост. Особено неприятна подробност е, че този факт е добре известен на производителите на храна, които се стараят да добавят в сладкишите и бързите закуски колкото се може повече рафинирани въглехидрати, мазнини, „подобрители” на вкуса. Основният принцип, по който можем да познаем храната, която ни прави зависими, е, че се усвоява бързо и съдържа малко фибри - точно заради това не може да се наситим и искаме още и още.

Пица

Колкото повече преработени съставки има в пицата, толкова по-силно привикване предизвиква. Различните сосове и колбаси - това е кукичката, на която се закачаме, и често звъним за доставка. За да ликвидирате вредата от пицата, приготвяйте я вкъщи - така ще можете са регулирате количеството на прекалено солени, мариновани или мазни добавки. Вместо тях, прибавяйте пресни зеленчуци - така пицата няма да изгуби вкусовите си качества и ще стане по-полезна. Не забравяйте, че истинската италианска пица съдържа не повече от 3 продукта и изключва добавката на сосове.

Шоколад

Най-разпространените шоколади и бонбони обичайно съдържат млечен шоколад с ударна доза мазнини и захар. Затова пренаситеният с глюкоза организъм иска още, веднага след като нивото на захар в кръвта леко се понижи. Този цикъл е съпроводен от неприятно усещане за умора, лошо настроение, вълчи глад. Затова по-добрият вариант е да консумирате чист черен шоколад (с минимум 70% какао) без добавки - така ще подобрите настроението, без да нанасяте вреда на здравето си. Ако не сте свикнали с вкуса на черния шоколад, отначало може да ви се стори горчив, но много бързо вкусовите ви рецептори ще се пренастроят и млечният ще ви е прекалено сладък.

Бисквити

Според диетолозите това е един от най-вредните продукти, които можем да купим от магазина - заради високото съдържание на трансмазнини и захар, които предизвикват силна зависимост. Ако не можете да си представите сутрешното кафе или чай без няколко бисквити, можете да разрешите проблема, като си ги приготвяте сами.

Картофен чипс

Порция чипс всъщност представлява порция от най-вредните въглехидрати - които светкавично се усвояват и се отлагат в мазнини. А хрупкавата консистенция ни заставя да искаме нова порция. За да се избавите от зависимостта, подбирайте чипс от други зеленчуци - например от цвекло, моркови, целина. В повечето случаи те са сушени и доста по-малко вредни.

Сладолед

Ако сте пристрастени към сладоледа, на първо място трябва да си забраните да го купувате в големи кутии. Неограничените количества от това лакомство може да добавят няколко килограма към фигурата ви. А ако нямате подръка голямо количество, нежеланието ви да отидете специално до магазина може да се окаже по-силно от навика. Заменете готовия сладолед с домашен - разбийте с блендер замразени парчета банан и ги смесете с какао.

Пържени храни

Най-сигурно е веднъж завинаги да спрете да пържите продукти. Реално в повечето рецепти пърженето спокойно може да бъде заменено с печене.

Сухи закуски

Става дума за бързите закуски от типа на мюсли, които се рекламират като полезни, но съдържат огромни количества захар. Освен това, повечето от тях съдържат малко фибри, поради което не засищат за дълго. Едва ли си давате сметка, че 1 купичка мюсли съдържа повече захар от парче сладкиш - около 25 г захар. За да преборите зависимостта, заменете готовото мюсли с натурални овесени ядки с кисело мляко, мед и пресни плодове.

Пилешки крилца

Крилцата са най-малко полезната част от пилето, а допълнителната вреда идва от обичайния им начин на приготвяне - пържене, както и от сосовете, с които се поднасят. Ако ги приготвяте вкъщи, ги изпечете във фурната и вместо с майонезен или соев сос, ги сервирайте с пресни зеленчуци.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/