Видове храни, които укрепват сухожилията и мускулите

18 February 2022
Стефан Порязов

Хранителният режим е от ключово значение, когато става въпрос за укрепване на мускулите и сухожилията. Диетата оказва голямо влияние върху тяхната функция и производителност.

Чрез нея може да предотвратите атрофията и да увеличите ефективността си само като промените хранителните си навици.
Независимо от нивото на физическа активност, оптималното хранене може да предотврати много заболявания.

Две основни хранителни вещества могат да подобрят здравето на чистата тъкан: протеин и витамин С. Високият прием на протеин е ключов за превенцията на заболявания като саркопенията.

Освен това витамин С се оказа незаменим за гарантиране на ендогенния синтез на колаген. Този протеин съставлява по-голямата част в човешкото тяло и е отговорен за осигуряването на тъканта с нейните еластични свойства.

За да укрепите мускулите и сухожилията, трябва да увеличите производството на колаген. Ето най-добрите видове храни, които отговарят на тези хранителни нужди.

Тлъсти риби
Мазната риба има високо съдържание на добри мазнини. Тя укрепва сухожилията и мускулите. Трябва да осигурите редовен прием на омега 3, за да предотвратите мускулните заболявания, свързани със стареенето.
Тлъстата риба има по-висок процент мазнини в състава си. Сьомгата и рибата тон са най-често срещаните представители на тази хранителна група. Опитайте се да ги приемате поне два пъти седмично като част от добре балансирана диета.

Бели меса
Те също могат да укрепят сухожилията и мускулите и да се откроят поради високото си съдържание на протеини. Тези хранителни вещества съдържат значителен процент левцин - аминокиселина, тясно свързана с натрупването на чиста маса. Редовният й прием намалява риска от мускулна атрофия в дългосрочен план.
Тази добавка често се предлага за подобряване на възстановяването и увеличаване на скоростта на заздравяване при мускулни наранявания.

Ягоди
Този плод съдържа висок дял от витамин С в състава си, който е много по-голям от този в цитрусовите плодове. Също така мангото и гуава съдържат значително количество от този микроелемент. Друг добър вариант за гарантиране на приема е да консумирате броколи и спанак.

Яйца
Седмичният прием на яйца беше ограничен от мнозина в продължение на години поради предполагаемата им връзка със сърдечносъдови заболявания. Въпреки това признаването на хранителната стойност на яйцата в ежедневния хранителен режим се е увеличило значително през последните години. Този вид храна не само не вреди на вашето здраве, но всъщност го подобрява.

Освен това доставката на висококачествен протеин е от решаващо значение, когато целта е да се укрепят сухожилията и мускулите. Увеличаването на консумацията на яйца допринася за натрупване на мускулна маса и намалява риска от нараняване.
Яйцата трябва да присъстват във всяка диета, за да се осигури адекватен прием на протеини.

Още нещо
Трябва да ограничите консумацията на определени видове храни, които имат обратен ефект. Стойте далеч от индустриално преработени храни, особено тези, които съдържат трансмазнини, прости захари и добавки.

Ако имате някакви въпроси, консултирайте се с лекар или диетолог, който може да ви помогне да оптимизирате диетата си, за да укрепите мускулите и сухожилията си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/