5 знака, за да разберем дали това е любов или желание

18 February 2022
Вяра Султанова

Когато сте привлечени от човек, може да е трудно да определите дали изпитвате любов или желание. Искате да сте с другия, да го виждате във всеки един момент, но ако сте объркали любовта с желанието, нормално е да имате някакви съмнения.

Защо е толкова трудно да се направи разликата?
Тъй като мозъкът отделя големи дози допамин - невротрансмитер, който според клиниката на болницата в Сан Фернандо е причина за приятни усещания и усещане за релаксация. Освен това се отделят и други вещества като серотонин и окситоцин.

Разликата между любов и желание
Въпреки това, което се случва в мозъка ви, е възможно да разберете дали изпитвате любов или желание. Нека разгледаме някои определения, които Кралската испанска академия ни дава за тези два термина:

• Любов - чувство към друг човек, което ни привлича и което ни прави щастливи и ни дава енергия да живеем, общуваме и творим заедно, докато търсим взаимност в желанието за единение.

• Желание - Емоционално влечение към нещо, което ни харесва.
Желанието е привличането, което изпитвате към някого, в когото може да сте влюбени или не. Когато чувстваш любов, изпитваш и желание. Но може да почувствате желание без любов.

Знаци, които ще ви помогнат да разберете дали това е любов или желание

Просто искате да си прекарате добре
Този първи признак да разберете дали това е любов или желание ще ви помогне много, ако започнете да се съмнявате какво може да чувства отсрещният.

Какво се случва, когато просто искате да си прекарате добре?
Ще се забавлявате, ще правите секс или ще пиете кафе от време на време. Но няма да има нищо повече помежду ви.
Другият обаче няма да е до вас в трудни моменти, защото целта ви е да сте заедно, за да си прекарате добре. Този тип връзка често се нарича „приятел с облаги“. Реалността обаче е, че вие не сте нито приятели, нито двойка.

Намеренията ви вървят само в една посока
Искате да отидете на пътешествие? Или да се разходите в парка, за да поговорите?
Това се случва, когато изпитвате любов и искате да правите планове с този човек, който става много специален за вас. Но ако просто го желаете, вашите намерения вероятно вървят в една посока - секс.

Искате да изградите връзка, ако сте влюбени
Когато говорим за изграждане на отношения, нямаме предвид, че ще се ожените и ще имате деца. Когато обичаш някого, ти не просто го искаш; желаеш той да бъде част от живота ти.

Ще започнете да правите планове и може би ще си представите съвместен живот в бъдеще и ще искате да научите неща един за друг, които все още не сте открили.

Има красив образ, който ясно дефинира какво е да изпитваш любов към друг човек и да искаш да изградиш връзка с него. Това е двойка, която върви ръка за ръка по пътя. Ако желаете само някого, не е възможно да визуализирате това изображение.

Пътят, по който да вървите заедно с другия, е израз на любов, защото е проектиран в бъдещето.

Искате да сте един до друг в добри и лоши моменти
Ако обичаш някого, ще бъдеш там не само в добрите, но и в лошите моменти. Ще искате да изслушвате другия човек, да го утешавате, когато има нужда от това, и да му оказвате пълната си подкрепа. Връзката се изгражда по този начин, защото наистина се обичате.

В момента, когато просто желаете другия човек, може да ви е грижа, но по егоистичен начин. Например може да ви притеснява, ако той не може да се види с вас днес. Междувременно обаче няма да сте до него, когато не искате. В този случай това е просто желание.

Не се допълвате
Когато има само желание, не е нужно да допълвате другия човек. Много е вероятно да не искате повече от просто секс с него, защото има аспекти, които не ви харесват.
Въпреки това, в момента, в който се влюбите, това е, защото и двамата се допълвате. Въпреки различията си, вие се вписвате, общувате и растете заедно.

Когато обичате някого, имате план за бъдещето. Искате да изградите връзка. Когато обаче усещаш само желание, искаш да си прекараш добре и това е всичко.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/