Секстинг - опасната игра

13 February 2022
София Вътова

Интернет промени целия ни живот. Никой не може да отрече това. Технологията присъства във всяка наша стъпка. Дори не бихте могли да четете тази статия без нея.

Потребителите, които са най-запознати с виртуалното пространство, са млади хора, които са свързани цял ден помежду си, споделят снимки и коментари в социалните мрежи, правят си селфита и изпращат съобщения в WhatsApp и други приложения за чат. Въпреки това младите хора не са единствените хора, които често са „свързани“ в глобалната мрежа.

От друга страна, интернет ни дава нови начини да общуваме, да се срещаме и да поддържаме връзка, дори до степен, че много двойки трябва да благодарят за връзката си именно на това технологично изобретение. Но не за това иде реч.

Може би сте чували термина „секстинг“. Идва от комбинирането на две думи - „секс“ и „изпращане на текстови съобщения“.
То обаче не се задоволява само с разменянето на думи. Твърде често включва изпращане на еротични снимки и сексуални видеоклипове.
С две думи, човек се снима със смартфон, таблет или уеб камера, докато се съблича, прави чувствени пози (а в най-сериозните случаи се самоудовлетворява или има сексуални отношения с партньор). След това снимката или видеото се изпращат, а понякога дори могат да бъдат гледани на живо.

Въпреки че секстингът, известен още като секссъобщение, може да е нещо забавно за много хора, ограничаващо се само до флирт и закачки, той може да носи със себе си други, по-опасни последици. Например, ако видеоклип или снимка се изпратят на някого, познат само през интернет, този човек може да има намерения, различни от просто да прекара интересно време в социалните мрежи.

Като тенденция сред тийнейджърите секстингът е особено обезпокоителен. Повечето родители обаче не са наясно с опасностите, които той създава. А младите хора не са наясно какво може да им се случи, поради което не вземат предпазни мерки.

Въпреки че звучи като обикновена еротична или сексуална игра, секстингът е нещо повече от изпращане на компрометиращо видео или снимка на друг човек. Тези файлове могат лесно да се разпространяват неконтролирано до много хора, като евентуално дават достъп на хиляди потребители, независимо дали човекът от снимката или видеото ги познава или не.

Типичните рискове, които поемате при секстинг

1. Загуба на поверителност. Когато изпратите нещо чрез съобщение, губите контрол над него и то може да се окаже в ръцете на неподходящ и зловреден индивид.
2. Психологически разстройства. Показването на интимен начин пред друг човек (или няколко души) може да предизвика проблеми като депресия, срам, изключване и т.н.
3. Кибертормоз. Това се случва, когато компрометиращ файл попадне в ръцете на колеги или съученици, той може да бъде използван за унижение на човека, сниман в тях.
4. Изнудване. Този материал може да се използва за изнудване. Човекът, сниман във видеото или на снимката, може да бъде задължен да направи нещо или да плати определена цена, така че други хора, като родители, учители или приятели, да не видят никога този уличаващ материал.

Тези, които си падат по секстинга, са уязвими от попадане в ръцете на секс наркоман, педофил или сексуално развратен човек. Ето защо е крайно необходимо да бъдете максимално внимателни. Това не е просто игра; това, което се проиграва, е физическата и психологическа цялост на участващия в нея млад човек.

Какво могат да направят родителите? Обърнете внимание на използването на електроника от деца, говорете с тях за опасностите, с които биха могли да се сблъскат онлайн, да сте наясно с промени в навиците или поведението, които могат да показват някакъв проблем или тайна и т.н.

И накрая, някои съвети за младите хора, които са фенове на секстинга: не забравяйте, че нищо, което публикувате във Facebook, не е лично и след като натиснете бутона, връщане назад няма.

Секстингът не е обидно поведение, но по-скоро различните фактори около него могат да бъдат опасни. Необходимо е да бъдете изключително внимателни и предпазливи.
По-добре да се предотврати злото, отколкото да се опитвате да го поправите.

Какво означава това на езика на любовните sms-и?

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/