Пандемията сплоти семействата, браковете повече с 37% през 2021 г.

09 February 2022
24 часа

За повечето семейства предизвикателствата по време на пандемията доведоха до сплотяване и преодоляване на трудностите в семейния живот. Това каза за БТА Михаела Джоргова, организатор за България на инициативата Международна седмица на брака, която отбелязваме за 11-и път у нас  между 7 и14 февруари.

Според психолога доц. Румен Бостанджиев всяка криза може да провокира възможности за сплотяване. Там, където има проблеми и където е прекъсната комуникацията, се стига до изостряне на напрежението и раздели в двойките, допълни той. "Самата критична ситуация е изпитание, на което различните двойки отговарят по различен начин в зависимост от това какво е качеството на отношенията между партньорите", каза доц. Бостанджиев.

В първата година от пандемията има спад в броя на сключените бракове, което е предизвикано от ограничителните ковид мерки, но също така има и значителен спад в разводите, каза Михаела Джоргова. "Беше предизвикателство масовото стоене по домовете, много от семейните взаимоотношения се развалиха", коментира тя.
 Според доц. Бостанджиев пандемията се е отразила на всички по различен начин. По думите му една голяма част от хората се стресират, изпадат в депресивни състояния и се самозатварят, докато други, които успяват по-критично да възприемат информацията, успяват да изработят по-конструктивни модели на поведение.
Той обясни, че терапевтична помощ обикновено търсят хората, които са по-склонни да приемат изпитанията като възможност за развитие. Други възприемат жертвена позиция, което прави по-трудна помощта.
       Смисълът на срещата между мъжа и жената е да създадат семейство и да продължат рода, отбеляза доц. Бостанджиев. Появата на малко дете носи едно от най-сериозните изпитания и тук се връщам на това, че намирането на конструктивен подход в такива трудни моменти, е въпрос на интелигентност и готовност да поемем отговорност, добавя той.

През изминалата 2021 година се е наблюдава увеличаване на броя на браковете, както и масово намаляване на разводите в немалка част от градовете в цяла България, каза Михаела Джоргова. Тя коментира, че положителна статистика се наблюдава и в ръста на раждаемостта предвид данните от 2019 г. и 2020 г. Увеличението на раждаемостта е признак за по-голяма близост в семействата, коментира Джоргова.

Справка в сайта на Националния статистически институт показва, че броят на сключените бракове през 2020 година е 22 172, а през 2019 г. те са 29 198.
    Пандемията от COVID-19 и ограничителните мерки не спират хората, които имат желание да сключат брак. Според данни, предоставени за БТА от Столичен дом за радостни обреди за датата 22.02. 2022 г. са планирани 70 сватби. Оттам обобщават, че от началото на пандемията през 2020 г. сватбите са намалели, но през 2021 г. те са били със 700 повече.

В инициативата се включват професионалисти в сферата на семейното здраве, представители на неправителствени организации и университети. Всички те участват в седмицата на брака чрез различни събития. В предстоящата седмица ще се проведат 20 събития, част от тях ще се излъчват онлайн, предвид противоепидемичните мерки. Те са предназначени както за семейства, така и за несемейна аудитория. В тях участват известни български и чуждестранни говорители в сферата на семейните отношения. Подготвена е и изложба в музей, както и онлайн концерт.

Предвиждат се лекции, свързани с брака, семейни партита и редица събития, който могат да бъдат видени в тематичния сайт брак.бг
"Всяка година правим конкурси на различна тема. Тази година темата е: Моето голямо семейство", каза Михаела Джоргова. В конкурса като победители ще бъдат излъчени не едно, а две семейства - едното с най-много деца, а другото с най-интригуваща история. Известни двойки ще споделят своя опит в брака. Инициативата има за цел да подпомогне хората, които са решили да предприемат тази стъпка или вече са сключили брак, да изградят успешни отношения.
Организаторът припомня, че от старта на инициативата през 2012 годината, когато България е на дъното по брой сключени бракове, до 2019 година, браковете у нас, по данни на НСИ, са се увеличили с 37 на сто.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/