Какво се случва в тялото, ако ядем чесън всеки ден

31 January 2022
Стефан Порязов

Чесънът е растение, което всеки от нас е опитал поне веднъж. Толкова сме свикнали да е част от трапезата ни, че не забелязваме уникалността на тази храна. Знаете ли, че полезните му свойства не са ограничени само до предпазване от простуда?

„Мила“ събра за вас накуп всичките му неподозирани ползи.

1. Прави мъжете по-привлекателни

Да, не се шегуваме. Чесънът прави мъжете по-привлекателни, макар че на пръв поглед миризмата му да възпира желанието за общуване. Но последните проучвания доказват, че това е грешка. Единственото ограничение е мъжът да не яде повече от 2 скилидки чесън 12 часа преди срещата. Оказва се, че жените се побъркват от миризмата на тялото на мъж, който е ял чесън. Учените все още не може да обяснят това явление. Може би причината е скрита в антимикробните му свойства, които правят миризмата на пот не толкова остра.

2. Подобрява имунната система

Фактът, че чесънът ни предпазва от различни вируси и настинки, е известен от незапомнени времена. Това се дължи на всичките му витамини, полезни масла и аминокиселини. Освен това той съдържа алицин - органично съединение, което убива бактерии и гъбички.

Важна забележка: Чесънът трябва да е свеж, за да ви предпази от болести. Алицинът се образува само чрез механично разрушаване на растителни клетки, които се случват при отрязването или пресоването. Когато целостта на скилидката се разруши, компонентите му се смесват и образуват антимикробно съединение, докато нагряването убива почти всички полезни свойства на чесъна.

3. Стабилизира кръвното налягане

Добавете чесъна към диетата си, ако страдате от високо кръвно налягане. Той разширява съдовете и намалява артериалното налягане. Главоболие, както и натоварването на сърцето, ще изчезнат заедно с високото кръвно налягане. За да се лекува хипертония, трябва да се ядат 4 скилидки чесън дневно. Освен това чесънът намалява нивото на „лошия” холестерол в кръвта с 10-15%. Това означава, че рискът от сърдечно заболяване или инсулт намалява почти двойно.

4. Подобрява паметта

Човешкото тяло и мозъкът остаряват заради химическото окисляване на клетките и с течение на времето кожата увисва, а мозъкът не е толкова остър. Антиоксидантите се борят срещу прекомерното окисляване и ни помагат да поддържаме младостта.

Обикновеният чесън съдържа куп компоненти, които пречат на мозъка да остарее. Възрастните хора, които го консумират, намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, докато по-младите може да подобрят паметта си и да увеличат производителността на мозъка.

5. Увеличава издръжливостта

Чесънът кара сърцето и мускулите да работят по-ефективно. Ако спортувате, консумацията на този продукт ще подобри резултатите ви. В Древна Гърция олимпийците били хранени с чесън, който служил вместо допинг. Освен това този продукт е полезен и за хора, които не са свързани със спорта, защото намалява умората, увеличава производителността и помага за оцеляването през зимата.

6. Косата и кожата се подобряват

Чесънът насърчава растежа на косата, правейки я по-дълга и по-гъста. Може дори да лекува локализирана алопеция. За да постигнете този резултат, трябва да го приложите към скалпа. За щастие производителите на козметика предлагат масло от чесън за коса без мирис.

Фибробластите (клетките, отговорни за обновяването на кожата) имат положителна реакция към чесъна. Две скилидки на ден са достатъчни, за да се развие производството на естествен колаген и еластин.

Освен това действа като защита от слънцето. Компонентите, които чесънът съдържа, предпазват от фотостареене. Слънчевите лъчи няма да изсушат кожата, ако консумирате повече чесън.

7. Намалява зъбобола

Поради антибактериалните и противогъбични свойства чесънът е подходящ за устната кухина. Той убива вредните микроби и лекува възпалени венци. Освен това намалява риска от кариеси. Ако ядете редовно чесън, няма да се налага да посещавате зъболекаря толкова често.

8. Помага за отслабването

В резултат на сложни химични реакции съединението ajoene активира специални ферменти в кръвта и унищожава мастните отлагания. Чесънът блокира наддаването на тегло, когато се храните неправилно и небалансирано. Той изгаря излишните калории, които попадат в тялото. Разбира се, това работи само ако ядете достатъчно чесън.

Противопоказания

Но дори и тази суперхрана има своите противопоказания. В някои случаи чесънът може да бъде доста опасен:

- Лекарите не препоръчват да се яде много чесън по време на бременност и докато кърмите. Деца под 7-годишна възраст също трябва да го консумират в умерени количества.

- Човек не трябва да яде чесън 2 седмици преди операцията, защото чесънът разрежда кръвта и може да причини кървене.

- Когато попадне върху кожата, чесънът може да причини нещо подобно на изгаряне.

- Чесънът може да е неволна отрова за животни, особено за котки и кучета от японски произход (Akita и Shiba Inu).

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/