Легендата Петър Попангелов: Алберт Попов да "натиска" в слалома

27 January 2022
Георги Иванов
Силата на Алберт Попов е в слалома
Силата на Алберт Попов е в слалома

Шестото място в слалома на олимпиадата в Пекин не е невъзможна мечта за най-добрия ни алпиец Алберт Попов. Мнението си пред "България Днес" казва легендата на родните ски Петър Попангелов, който има две шести места на игрите в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984 г. точно в най-техничната дисциплина.

Игрите в китайската столица ще бъдат открити на 4 февруари, а България ще бъде представена от 16 спортисти, като трима са алпийците. Освен Попов при мъжете в слалома и гигантския слалом се очаква да стартира и Камен Златков, а при дамите ще се представи Ева Вукадинова.

"Алберт изглежда в добра форма, но нека видим как ще се представи и в оставащите до олимпиадата стартове от Световната купа - не бърза с прогнозите Попангелов. - През този сезон той е в по-добра форма от миналия и определено има напредък. Стои по-добре на ските, по-сигурен е, а и вече натрупа опит в елита, което би трябвало да му донесе повече спокойствие и увереност. Но аз мисля, че Аби трябва да "натисне" на слалома в Пекин. В гигантския нито той, нито Камен имат шанс. Петър Попангелов

Петър Попангелов

За жалост аз не знам каква ще е пистата за слалом в Пекин. Алберт харесва повече по-стръмните и ако е така, то мисля, че има сили и шанс за шесто място, което би било голям успех. За Камен не искам да давам прогноза, той има още да учи, а и доколкото разбрах, има някакви болки в кръста. Но ако успее да се класира за втори манш в слалома, ще е успех. Хората не си представят колко е трудно в алпийските ски и какъв успех е да се наредиш сред 30-те във втория манш. Стартовият номер на Камен е около 50, което означава, че трябва да се пребориш с поне 20 други скиори. За сравнение, в някои спортове медал се взима и с две-три победи."

Според легендарния самоковски спортист участието на трима алпийци на олимпийски игри е крачка напред в развитието на този спорт у нас. "Вярно, през 80-те, когато и аз стартирах, на олимпиади ходехме четирима алпийци, но това беше отдавна. Сега нивото на този спорт изобщо не е същото, но все пак трима състезатели от България е напредък. Иска ми се той да продължи, но в днешно време е трудно, конкуренцията е голяма, но условия има, тренира се на сняг и през лятото, нищо не липсва", коментира още Попангелов.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/