Христо Кидиков: Страхувам се да няма световна война!

27 January 2022
Симеон Демирев
Кидика вярва, че при евентуален конфликт България ще го отнесе
Кидика вярва, че при евентуален конфликт България ще го отнесе

Някои страни са управлявани от болни мозъци, не се знае какво ще се случи, казва Тончо Токмакчиев

Да не избухне нова световна война се притеснява Христо Кидиков.

Изпълнителят е силно разтревожен от ситуацията в Украйна. Правителството вчера проведе заседание на съвета по сигурността по темата, а парламентът свика извънредно заседание.

Легендарният музикант е притеснен от задаващия се военен конфликт между НАТО и Русия. И смята, че България първа ще "изгори" при евентуална ескалация на нещата.

"Ние сме важна граница. Ако се случи нещо по-сериозно, ще го отнесем! Дори не искам да мисля какво може да се случи, все пак аз съм позитивен човек", констатира пред "България Днес" Кидиков.

Според изпълнителя, който цъка "Вефа", един евентуален военен конфликт ще погребе света.

"Страшно е - коментира легендата. - Намираме се в глобална пандемия. Сега остана да има и световна война. Евентуален конфликт на големите сили ще върне не само България, но и други страни много години назад", добавя още музикантът.

Кидика вярва, че все пак разумът ще надделее и всичко ще се реши дипломатично. Без проливане на кръв. Според него всичко може да се размине благополучно, ако и двете страни проявят разбиране. И отстъпят в името на цялото човечество.

"Дай Боже, да има разум! Трябва да се действа много внимателно и да се постигне един дългосрочен мир. Малко ми се струва като дрънкане на оръжие. И двете супер сили - Русия и САЩ, знаят, че победител няма да има в тази война. Само светът ще загуби от нея. Както пее моята приятелка и колежка Богдана: "Дано, дано, дано...". Дано наистина не се случи нищо сериозно", добави Кидика, който кара зимата в планинската си вила край Велико Търново.

За здрав разум призоваха и двама от най-обичани родни актьори - Тончо Токмакчиев и Ивайло Христов. Преподавателят в НАТФИЗ припомни думите на великия Алберт Айнщайн за евентуалните следващи войни.

Ивайло Христов се надява Путин и Байдън да мислят разумно
Ивайло Христов се надява Путин и Байдън да мислят разумно

"Не зная с какви оръжия ще се води Третата световна война, но знам, че Четвъртата ще бъде с тояги и камъни - споделя Христов, цитирайки немския физик. - Не виждам как ще се опази планетата, ако продължаваме така. Не се притеснявам от война. То, ако стане, все тая. Надявам се, че ще им дойде акълът на Путин и Байдън. Ако смятат, че ще подпалват земята, да не се съмняват, че и тях няма да ги подмине", коментира пред вестника Ивайло Христов.

Колегата му Тончо Токмакчиев като всеки един нормален човек се бои от усложняването на конфликта между Русия и НАТО. От алианса вече обявиха, че ще изпратят няколко бойни самолета в България.

Актьорът не иска да преживее още една трагедия след Чернобил
Актьорът не иска да преживее още една трагедия след Чернобил

Звездата от "Каналето" не желае да преживява още една трагедия след избухването на Чернобил.

"Не искам да се повтаря същият кошмар! По това време България не беше страна, а част от СССР. Беше страшно", спомня си Токмакчиев.

Според актьора самият конфликт между НАТО и Русия нарушава нормалния начин на живот на хората.

"Да се надяваме, че няма да има Трета световна война. Вярвам, че разумът ще надделее. Мисля, че никой нормален човек не иска война. Но има хора с болно съзнание. Всичко започва на шега. И Първата световна война тръгва така. Затова да се надяваме, че ще се размине. Някои страни са управлявани от болни мозъци. Този конфликт може да стане сериозен. Не искам да използвам думата война, защото е страшно. Дано разумът надделее и да няма нищо сериозно", добави Тончо Токмакчиев.

Според музиканта Пейо Пеев цялата ситуация е просто дрънкане на оръжия. Емблемата на група "Спринт" е икона в Русия. С бандата имат стотици турнета из бившата страна от съветския блок.

Пеев смята, че това е психологическа война
Пеев смята, че това е психологическа война

"Няма да има такива последствия като война - анализира ситуацията Пеев. - Ще се разберат още на преговорите. Война в истинския смисъл на думата няма да има. Това за мен е психологическа война", обясни легендарният музикант.

Друга икона на поп музиката - Мишо Белчев, също се надява изходът от конфликта да приключи без огън и жертви. Хитовият изпълнител, който през лятото навърши 75 години, иска да види разум у нашите ръководители, за да не се стига до екстремни ситуациии.

Мишо Белчев вярва, че всичко ще се реши с дипломация
Мишо Белчев вярва, че всичко ще се реши с дипломация

"Не вярвам да се стигне до война. Не и чак дотам. Има дипломация и други средства, с които да се борави и да се справят хората със ситуацията в Украйна", коментира пред вестника Белчев.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/