Всички правят електромобили, дори “Ламборгини” загърбва бензина

27 January 2022
MenTrend.bg онлайн
Кабриото Lamborghini Aventador SVJ Roadster ще бъде произведено в 800 бройки и ще бъде най-скъпият сериен автомобил на компанията с цена от 387 000 евро.
Кабриото Lamborghini Aventador SVJ Roadster ще бъде произведено в 800 бройки и ще бъде най-скъпият сериен автомобил на компанията с цена от 387 000 евро.

Производството на електромобили става все по-актуално, а моделите, задвижвани изцяло с ток, бяха един от акцентите на технологичното изложение CES в Лас Вегас през този месец.

Инерцията около електромобилите продължава да набира скорост в автомобилната индустрия и в други сектори, макар в шоурумите промяната все още да е едва забележима, пише Wall Street Journal. Но в следващите 3-5 години водещите автоконцерни планират да инвестират над 100 млрд. евро в разработването на коли на ток.

А в надпреварата се впускат и компании, които досега изобщо не са имали досег с този бизнес, като например Sony и Apple.

Една от емблемите на мощни модели с бензинови двигатели се готви изобщо да ги загърби. От Lamborghini обявиха, че ще се разделят с двигателя с вътрешно горене, използван в емблематични модели като Aventador, тъй като компанията се насочва към хибридните технологии.

Концернът ще представи първия си плъгин хибрид през 2023 г., след което ще електрифицира напълно своята продуктова гама до 2024 г.

Това става на фона на рекордни продажби, но изпълнителният директор на компанията Щефан Винкелман, цитиран от Automotive News Europe, казва, че 2022 г. ще е последната, в която ще се предлагат само коли с двигатели с вътрешно горене.

Lamborghini все още работи върху окончателния дизайн за първия си електрически автомобил, който ще разполага с четири врати, подходящ за ежедневна употреба, посочва още Винкелман.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/