Нострадамус – пророкът, видял света хилядолетия напред

26 January 2022
Mila.bg

Във Франция през XVI век лекар на име Мишел дьо Нострадам достига забележителна слава. Той става толкова известен, че дори кралските дворове в Европа ползват услугите му.

Тогава медицината далеч не беше ясно дефинирана наука, каквато е в наши дни. Затова много практикуващи лекари преди Нострадамус са комбинирали медицина и астрология, оставяйки ни в завет много знания, включително как да приготвяме лекарства и козметика.

Пророчествата на известния лекар и астролог Нострадамус му носят международна слава. По време на живота си той е следван от много хора, тъй като е предсказвал категорично точно ключови събития.
Прогнозите, вдъхновени от астрологията, не се считат за еретични през епохата, в която той живее. В крайна сметка, Бог говори за звездите в Библията. Този брилянтен пророк се възползва от това, работейки дори с Катерина де Медичи, съпруга на френския крал Хенри II.
Славата на Нострадамус е непреходна, защото дори в наши дни неговите пророчества се анализират от запалените фенове.

Бурни времена
Астрологът Нострадамус се оказа местна знаменитост благодарение и на леченията, които предписва.
Няколко ситуации, които се случват през XV и XVI век, катапултират неговата власт. На първо място, чумата опустошава Европа, превръщайки я в гробище.

Първата му съпруга и деца умират по това време, вероятно от чумата. Той е съсипан, защото не успява да спаси семейството си.
Смъртните случаи, липсата на реколта и продължаващите религиозни войни помагат на хората, които „познават” бъдещето за изключително ценни. От друга страна, Ренесансът завладява Европа както в културно, така и в интелектуално отношение. Изследователи, лекари, художници, скулптури се умножават навред. Те определено са много по-малко фокусирани върху религиозната сила в сравнение със Средновековието.

По време на Ренесанса не само научното и културното се развива. Суеверията също се радват на почит. В много случаи науката и суеверията носят подписа на един и същ автор.



Неговата звездна кариера
Нострадамус постъпва в университета в Авиньон, за да учи медицина на 16-годишна възраст. След една година той е принуден да напусне града поради избухването на чумата. След като се премества в Салон де Прованс през 1544 г., той става известен с иновативните си лечения за борба с чумата.

Според собствения му разказ през това време той пътувал в провинцията и до Италия, изследвал билкови лекарства и работел като аптекар. Неговите експертни средства станали много желани във всеки френски град, който бил ужасно засегнат от чумата.

Нострадамус написва първия си алманах през 1550 г. В резултат на невероятния му успех той продължава с още томове с течение на годините. По същото време той започва да работи като астролог за много богати покровители, включително гореспоменатата Катерина де Медичи.

Алманасите съдържат както важна астрологична информация, така и прогнози за следващата година. По това време те били невероятно популярни благодарение на потребителската си информация в разгара на войната и глада. Те предоставяли на търговците и фермерите и забавни откъси от местния фолклор и прогнози.

Този плодовит лекар развил уменията си в областта на козметиката и ботаниката. От етерични масла до парфюми и любовни отвари. С присъщата си гъвкавост, той станал най-добрият лекар за всеки кралски двор на Стария континент.

Неговите пророчества
Той започва да прави пророчества, вдъхновени от небесни обекти, през около 1547 г. Нострадамус публикува книга, озаглавена „ Векове“ през 1554 г. - най-популярната му творба. Тя се състои от римувани четиристишия, групирани в стотици, като всяка група от 100 е наречена век. Възможно е да се чувствал уязвим поради религиозно преследване, затова той измисля хитър метод за скриване на значението на пророчеството именно с четиристишията в рими и смесица от езици.

Фактът, че той обхваща от природни бедствия до войни и забележителни научни открития, интригува читателите.
През 1555 г. той публикува Les Prophesies - колекция от неговите основни, дългосрочни прогнози.


Пророк или не?
Повечето от четиристишията на Нострадамус предупреждават за бедствия. Неговите почитатели му отдават значимото с прогнозирането на множество събития в световната история като гореспоменатия възход на Адолф Хитлер, възхода на Наполеон Бонапарт и Френската революция.

Те също го кредитират с прогнозирането със създаването на атомната бомба, убийството на Кенеди и терористичните атаки срещу Световния търговски център, станали на 11 септември 2001 г. Ентусиасти дори твърдят, че Нострадамус ни е предупредил за COVID-19.

Мнозина вярват, че Нострадамус е предсказал исторически глобални събития.
Популярността на астролога Нострадамус изглежда се дължи на липсата на конкретни дати и неяснотата на неговите писания. Това улеснява избирателното цитиране и тълкуване на неговите думи след всяко голямо драматично събитие. А вие вярвате ли в пророчествата му или не?


Какво е поискала Джаки Кенеди от Ванга?

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/