Седмично меню за отслабване през зимата

25 January 2022
Рецепти за здраве

След зимата обикновено имаме нужда да свалим няколко излишни килограма. Най-лесният и полезен начин е чрез детоксикация на организма. Предлагаме ви някои полезни продукти, които ще ви помогнат да пречистите тялото, да заздравите имунитета и да отслабнете през студените месеци.

Сладкият картоф (батат) е отличен източник на фибри, който помага да запазим по-дълго усещането за ситост и същевременно стимулира дейността на храносмилателната система за допълнително топене на калории. Освен това съдържа хормон, който регулира нивото на кръвната захар.

Крушите и ябълките са богати на пектин, благодарение на който се регулира количеството мазнина, постъпващо в тялото. Пуешкото месо също спада към продуктите, които помагат за топене на мазнините - дарява чувство за засищане, енергия и стимулира обмяната на веществата. За да намалите количеството на приеманите калории, консумирайте месото без кожата.

Грейпфрутът е чудесен източник на разтворими фибри, засища и освежава. Канелата регулира нивото на кръвната захар и ускорява метаболизма. Обмяната на веществата се засилва и от консумацията на черен шоколад, благодарение на съдържащите се в него кофеин и катехин. Помнете обаче, че не бива да превишавате дозата от 1 - 2 парченца дневно.

Салата с киноа и батат

20 мин/ 4 порции

Необходими продукти:

240 г киноа

200 г зелена салата (маруля, рукола и др.)

200 г батат

240 г чери домати

2 бр. авокадо

1/2 лимон

100 г слънчогледови семки

50 мл зехтин

Начин на приготвяне:

1. Сварете киноата до готовност (около 15 мин)

2. Нарежете батата на парчета с дебелина около 1 см, поръсете със зехтин и запечете на грил тиган.

3. Сложете върху накъсаната зелена салата топлата киноа, разполовените чери домати, авокадото на кубчета и слънчогледовите семки. Поръсете с лимонов сок и зехтин и разбъркайте. Добавете батата.

Пуешко с ароматен ориз

Необходими продукти:

30 мин/ 4 порции

400 г пуешко филе

1 връзка зелен лук

1 с.л. растително масло

500 г ориз

2 с.л. мед

босилек на вкус

300 г спанак

Начин на приготвяне:

1. Загрейте растителното масло в тиган и задушете нарязания на дребно зелен лук за 1 мин. Добавете нарязаното пуешко филе. Поръсете със сол и черен пипер и гответе на среден огън 5 мин. Преместете в чиния.

2. Сварете ориза и го сложете в тигана, където се е готвило месото. Разбъркайте и гответе на среден огън 5 - 10 мин. Добавете меда (ако е необходимо, сипете 1 - 2 с.л. вода). Сложете измитите и подсушени листа спанак, оставете още 2 - 3 мин и свалете от огъня. Преди поднасяне украсете с босилек.

Запечени круши с рикота

6 порции

Необходими продукти:

3 круши

250 г рикота

1 с.л. мед

щипка канела

ядки по желание

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200*C. Измийте крушите, разрежете ги на половинки и с помощта на лъжица издълбайте сърцевината.

2. Напълнете крушите с рикотата. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене. Полейте всяка половинка с меда и поръсете с канела. Преди поднасяне поръсете с натрошени ядки.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/