Симптоми на липса на уважение в една връзка

22 January 2022
Вяра Султанова

Уважението в една връзка е един от основните стълбове, необходими за нейното функциониране. Въпреки това времето, скуката и лошото управление на конфликти често могат да компрометират стабилността на едни отношения.

Понякога може да изпаднете в динамика на неуважение почти без да го осъзнавате. Може дори да позволите да се случват неща, които никога не бихте допуснали в други отношения.

След като стигнете до този момент, връзката ви може да се влоши толкова силно, че в крайна сметка да се разпадне. Поради тази причина е важно да сте наясно с всички различни начини, по които може да се прояви неуважение.

Емоционална манипулация и снизхождение
Емоционалната манипулация е една от най-честите и болезнени прояви на неуважение. Това се случва, когато единият партньор кара другия да се чувства зле, ако не е съгласен с неговите желания. Той казва неща като „Бих те обичал повече, ако ми отделиш повече време“.

Този тип комуникация не трябва да съществува в никакви отношения, защото чувствата не се договарят или обменят. Всеки има свой собствен начин да покаже своята любов или привързаност. Не е задължително да съвпада с това, което другият очаква или желае.

Понякога в отношенията единият партньор се отнася към другия, сякаш е по-нисш. Той отговаря на привързаността с израз на
снизхождение.

Постоянна критика
С течение на времето е обичайно да сте по-малко внимателни, когато казвате нещо на партньора си. Въпреки това, ако не сте осторожни, може да прекрачите опасен праг и да влезете в територията на постоянна критика.

Тогава, вместо да оценявате партньора си и да му кажете какво не ви харесва по уважителен и напорист начин, вие започвате да правите ценностни преценки за него. Освен това започвате да критикувате всичко, което прави и начина, по който го прави.
Постоянното и негативно оценяване на вкусовете и предпочитанията на половинката ви може да се превърне в дълбока липса на уважение към нея.

По същия начин пренебрежителни и обидни критики към семейството на партньора ви също са неуважителни форми на отношение и не допринасят за развитието на връзката ви.

Основният проблем с критиката, в допълнение към факта, че може да причини много щети, е, че тя не помага за решаването на нито един от вашите проблеми.

Това е начин да очерниш и подцениш партньора си. Засяга самочувствието му и връзката ви.

Ако имате нужда партньорът ви да промени нещо в поведението си, по-добре е да го помолите тактично и нежно.

Противоречие
Изключително често се срещат двойки, които почти автоматично противоречат на думите на другия. Те казват неща като: „Лъжеш, не беше така“ или „Не каза това вчера“. Това показва пълна липса на уважение. Тези двойки подценяват мнението на партньора си и го поставят по-ниско от своето собствено.

Когато уважавате партньора си, вие го уважавате за това, че има собствено мнение по даден проблем - мнение, което той може да промени, ако иска, защото има своя собствена версия на събитията.

Прякори, закачки и злобни шеги

Гадни прякори, злобни шеги и постоянното подигравка с партньора ви също са форми на неуважение. Обидните шеги могат дълбоко да увредят самочувствието и самочувствието му.
Хуморът е важна част от една връзка, но трябва да се споделя и да се радва и на двете страни.

Обиди и грубост

И накрая, пределно ясно е, че когато в спора се появят обиди и грубост, има очевидна липса на уважение във връзката, което трябва да бъде разгледано и разрешено незабавно.

Ако подозирате, че не уважавате партньора си или обратно, важно е да действате по следните точки:
• Задайте граници. Ако се чувствате неуважение, трябва да говорите с половинката си и да обясните как се чувствате. Освен това в този разговор трябва да установите серия от граници, които не трябва да се преминават.
• Поискайте прошка. Има тенденция да се забравя колко е необходимо това и силата, която има. Ето защо, ако смятате, че сте не уважавали партньора си и искате да промените нещата, започнете с молба за прошка.
• Наистина простете. Ако сте простили на партньора си, защото той ви е неуважил по някакъв начин, трябва наистина да му простите. Безполезно е да прощавате и да продължавате да се чувствате негодуващи. Това само ще влоши ситуацията.
• Дайте пример. Винаги се отнасяйте към партньора си така, както бихте искали да се отнасят с вас. Не забравяйте, че не може да изисквате това, което не сте в състояние да си дадете.
• Работете върху емпатията. Да може да се поставиш на мястото на партньора си, е от съществено значение за разбирането на неговите мотивации, интереси и страхове и начина, по който решават да ги изразят.
• Комуникация. Важно е да се научите да общувате по напорист начин. Ако в отношенията си с партньора единият от вас общува агресивно, налагайки идеите си на другия, трябва да започнете да работите заедно.
Ползите, които това може да донесе, са безбройни.
• Ако работите върху тези аспекти и нищо не се подобрява, направете почивка. Отделянето на време за размисъл защо се отнасяте един към друг по този начин и за обмисляне дали искате да се върнете към връзката понякога е най-доброто решение. Това ви дава място да помислите какво трябва да промените и дали трябва да възобновите връзката с друго отношение.
• От друга страна, ако не може да работите заедно или връзката е достигнала проблемна точка, но искате да продължите заедно, най-подходящото нещо е да отидете при специалист по терапия на двойки. Понякога имате нужда от неутрален човек, който да анализира проблема.

В крайна сметка, уважението е нещо, върху което трябва да работите от началото на връзката. Ако изградите отношенията си на тази основа, ще оцените принципите, интересите и нуждите на партньора си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/