Руският убиец №1

22 January 2022
Даниела Димитрова
Аслан Гагиев-Джако
Аслан Гагиев-Джако

Най-жестокият убиец на Русия е Аслан Гагиев-Джако

През октомври 2021 г. в Южния окръжен военен съд в Ростов на Дон започна делото срещу предполагаемия главатар на една от най-жестоките банди убийци – грузинския преселник Аслан Гагиев-Джако. В рамките на това наказателно дело той е обвинен за шест убийства. Този процес може да бъде само първият от многото възможни по отношение на Гагиев.

Според разследването "най-големият убиец на Русия" (както медии наричат подсъдимия) оглавява група от 50 души. Той е създал три въоръжени групи в Северна Осетия, за да "установи господстващо положение в престъпната среда". Тези банди са ръководени от активни членове на общността - Олег Дзарахохов и Бахром Секинаев, както и от Денис Кокоев, който сега е в списъка за международно издирване (разследването срещу тях продължава). От името на Джако те набират бандити сред местните жители, получават оръжие и боеприпаси. Членовете на организираната престъпна група според Следствения комитет на Русия са извършили 60 убийства в Москва и Московска област, както и в Република Северна Осетия-Алания.

Олег Озиев, заместник-прокурор на Индустриалния район на Владикавказ, е една от жертвите. Сред убитите са представители на спецслужбите, бизнесмени и чиновници, отбелязва ria.ru.

Аслан Гагиев е задържан във Виена през 2015 г. и екстрадиран в Русия през 2018 г. Джако, който първоначално подаде молба за съдебен процес, се отказа от идеята, когато научи, че членовете на съдебния състав ще бъдат не от Северна Осетия, а от Ростов на Дон. Към момента 24-ма членове на неговата организирана престъпна група вече са получили присъди, някои - доживотни. Други 12 бандити очакват присъдата си, седем са в списъка за издирване, а още седем според Следствения комитет са били убити по заповед на Джако в резултат на вътрешни конфликти на групировката.

Полковникът милиардер Дмитрий Захарченко

В Пресненския съд на Москва от пролетта тече вторият процес срещу бившия полковник милиардер Дмитрий Захарченко по дело за подкупи в размер на 1,4 млрд. рубли (31,9 млн. лв). За да участва в процеса, той е транспортиран в Москва от мордовски затвор, където е излежавал присъда от 12,5 години по първата си присъда.

Захарченко бе признат за виновен за възпрепятстване на разследването и получаване на подкупи в размер на 3,5 милиона рубли под формата на карта за отстъпка към верига рибни ресторанти. От материалите по второто дело за корупция следва, че от 2007 до 2016 г. като служител на отдел "Икономическа сигурност и противодействие на корупцията" на МВР систематично е получавал възнаграждение от група банкери, занимаващи се с осребряване и теглене на средства в чужбина.

Всеки месец по 150 хиляди евро са постъпвали във виртуалните сметки на полицая под псевдонимите Захар Слай и Вишенка. По-късно сумата се променя: банкерите започват да превеждат на Захарченко 20 процента от приходите от финансова платформа. За покровителството си в продължение на девет години обвиняемият според следствието получава общо 1,4 милиарда рубли. По време на разследването следователите откриха 13 негови апартамента, 14 паркоместа в елитните квартали на Москва, четири автомобила, 500-грамово златно кюлче, часовник и бижута Rolex, както и валута с еквивалент 8,5 млрд. рубли. Притежава и 27 имота. Според Захарченко имуществото е спечелено от сестра му и баща му, които са се занимавали със строителство и селско стопанство, а защитата настоява, че парите са подхвърлени. "Златният полковник" (както наричат Захарченко медиите) не признава вината си.

Бившият министър на “Отвореното правителство” Михаил Абизов

През декември Московският градски съд удължи срока на ареста на бившия министър на "Отвореното правителство" Михаил Абизов на 35 месеца и 27 дни. Така той ще остане в затвора до 25 март 2022 г. Абизов беше задържан през пролетта на 2019 г.

Бившият министър и 12 подсъдими по делото са обвинени за създаване на престъпна общност, измама, легализиране на доходи от престъпна дейност, подкупи и незаконно участие в стопанска дейност. През лятото на 2020 г. Следственият комитет приключи разследването на наказателното му дело, но през 2021 г. то така и не стигна до съда. Абизов настоява за своята невинност.

Абизов е успешен предприемач, който е забелязан първо от Анатолий Чубайс, ръководи негови проекти и по-късно става и ръководител на Експертния съвет към правителството на Руската федерация и съветник на Путин. Той притежава акции на големи компании и докато е министър без портфейл, е смятан за най-богатия служител в държавната администрация. До 2015 г. богатството на Абизов достига четвърт милиард долара. Според списание Forbes годишният му доход е 230,1 милиона рубли и той е сред 150-те най-богати руснаци (128-а позиция).

Същността на обвинението е, че докато е бил на държавна служба през 2012-2018 г., Абизов се е занимавал и с бизнес: той е регистрирал фиктивни фирми, а в Кипър и Москва отворил тайни офиси в жилищни апартаменти.

Докато чака процеса по наказателното дело, Абизов участва в разглеждането на два иска на Генералната прокуратура. В резултат от него са събрани 35 млрд. рубли (797,5 млн. лв.) и 22 млн. долара. Разследващите конфискуваха и две италиански вили на Абизов на стойност 2 милиарда рубли.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/