Мъдра история - "Най-добрият тип битка е този, който успяваме да избегнем"

21 January 2022
Боби Найденов

„Когато силата на любовта победи любовта към силата, светът ще познае мира.“

Джими Хендрикс

Тази история за силата на ума се случва в древна Япония и разказва за самурай на име Тунаки - млад войн със страст към битката. Обучението му от малък, заедно с интелигентността му, го накарали бързо да се открои в сраженията.
Легендата твърди, че той не се страхувал от нищо и никога не е загубил битка. Заради това той се превръща в един от най-известните и най-известните самураи на Япония, от очите на когото излизал огън, а движенията му били грациозни като на тигър.
Въпреки съвършените си бойни умения, Тунаки постоянно търсил нови източници на знание. Един от неговите сподвижници му разказва за китайски майстор, за когото чувал предания. Той живеел в будистки манастир и бил един от най-добрите воини на планетата.
Тунаки смятал, че би било чудесна идея да го предизвика. Битката с него щяла да затвърди славата му и в процеса той ще научи още за бойното изкуство от своя съперник.

Тунаки е пристигнал три седмици по-късно в манастира, където е живял майстор Шу - потенциалният противник, който отчаяно искал да срещне. Когато го видял, не могъл да повярва. Човекът, който трябвало да бъде толкова велик воин, бил малък и слаб мъж, който вдъхвал любов, а не страх.
Майсторът го поканил да остане. Той разговарял с Тунаки всяка вечер в продължение на една седмица. В края на седмия ден Шу предложил на госта си да стане негов учител и да предаде знанията си, защото го смятал за честен човек, който заслужава да прогресира. Тунаки приел и започнал да чиракува при китаеца.

Учителят Шу търпеливо учил Тунаки, че главното оръжие на борбата е мозъкът. С голямо търпение той го инструктирал за реалната същност на бойните изкуства. Истинският войн трябва да познава и разбира човешкия ум, но преди всичко да е състрадателен и мирен човек.
Тунаки започнал да разбира, че най-трудно побеждаваните врагове са тези, които намираме в себе си. Те се наричат с гняв, гордост и суета. Той също така разбрал, че най-добрият тип битка е този, който успяваме да избегнем. Водени от желанието ни да победим и унищожим другите, в крайна сметка унищожаваме себе си.
След две години Тунаки се е върнал в родната си земя. Никой не можел да повярва на промяната в него. Той вече не бил яростният и буен войн отпреди, а по-скоро разумен и внимателен човек, спечелил уважението и възхищението на всички.

Славата на Тунаки непрекъснато нараствала. След време се появил нов самурай на име Кенка. Той бил много подобен на младата версия на Тунаки. Когато чул за славата на Тунаки, той пожелал да се срещне и да го предизвика. Трябвало да докаже, че може да го победи.
Веднага след като пристигнал, той го предизвикал на двубой. Казал му, че ще покаже на всички свои чираци какво е истински самурай.
Тунаки приел предизвикателството с смирение.

На следващия ден Кенка пристигнал въоръжен с меча си, но бил изненадан, когато видял Тунаки да седи и да медитира. Всички били в очакване. Изведнъж Тунаки станал и взел оръжието си. Двамата самурая бавно тръгнали един към друг. Точно когато стояли лице в лице, Тунаки свалил оръжието и обърнал гръб на съперника си. Кенка бил объркан и не знаел какво да прави.

Ако нападне господаря, щял да бъде наречен страхливец. Вместо да му се възхищават, той ще бъде презиран от всички. Ако обаче не го нападне, желанието му за победа ще бъде осуетено.
Кенка видял психологическото превъзходство на Тунаки и се почувствал засрамен.

Чираците разбрали какво е да спечелиш, без да се налага да се биеш - неутрализиране на съперника, минимизиране на рисковете и загуба на най-малко енергия в процеса.


Велики самурайски поговорки

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/