Митове за здравословното хранене, които трябва да знаем

17 January 2022
Стефан Порязов

Понякога предубедеността за здравословното хранене може да бъде трудна за преодоляване. Затова събрахме за вас едни от най-популярните твърдения за него, с които ще го развенчаем.

Мит 1 - Храненето след 18 часа е лошо за здравето

Това суеверие е толкова старо, колкото и дълголетните костенурки. С нашия ритъм на живот вечерята след 18 часа е напълно нормална. Днешните поколения заспиват доста по-късно от предишните. Затова лягането с празен стомах със сигурност не е полезно за здравето. Но помнете, че не трябва да се храните три часа преди лягане, а вечерята трябва да е лека.

Мит 2 - Мазнините са вредни

Мазнините често се смятат за лоши за здравето и физическата форма, но това не е вярно. Не може да смилате храната нормално без тях. Те помагат за метаболизма на витамините А и Е и ако няма достатъчно мазнини в тялото, той почти спира да произвежда хормони. Липсата на мазнини води също до по-бързо стареене на кожата и до увреждане на черния дроб. Ето защо трябва да ограничите консумацията на растително масло, но не и да го изключите напълно. Най-добре яжте по-малко храна, която съдържа нездравословни мазнини, като колбаси, майонеза, бисквитки или сладкиши.

Мит 3 - Снаксовете са нездравословни

Похапванията между храненията са необходимост. Ако се интересувате от здравето си, трябва да засилвате енергията си от време на време. Помнете, че тези снаксове трябва да са балансирани с ядки или плодове.

Мит 4 - Всички органични храни са полезни

Продуктите, обозначени като "органични" (произведени без ГМО, пестициди или добавки), често не се различават от обикновените си братовчеди, с изключение на високата им цена.

Мит 5 - Въглехидратите трябва да се избягват

Има прости и сложни въглехидрати, а първите наистина трябва да бъдат избягвани. Може да ги намерите в захарта, шоколада, меда, мармаладите, сладките плодове и напитки, в белия хляб и картофите. Въпреки това, ако искате да се храните здравословно, задължително трябва да намерите място на сложните въглехидрати в менюто си - зърнени храни, боб, плодове, зеленчуци и зеленолистни.

Мит 6 - Плодовете и зеленчуците са безполезни след охлаждане

Съвременните технологии за замразяване ви позволяват да запазите почти всички здравословни елементи на тези хранителни продукти.

Мит 7 - Разделянето на хранителни вещества помага за отслабването

Ензимите, произвеждани от храносмилателния тракт, са в състояние да обработват протеини, мазнини и въглехидрати едновременно.

Мит 8 - Черният хляб е по-здравословен от белия

Ако хлябът е черен, не е задължително да съдържа много фибри. По-тъмният цвят може да се дължи на карамел в тестото. Енергията, съдържаща се в черния хляб, е почти същата като в белия, но и в двата случая бихте могли да наддадете на тегло. По-здравословните видове са пълнозърнестите хлебчета.

Мит 9 - Соковете са толкова полезни, колкото самите плодове

В сока не са останали почти никакви фибри, а количеството витамини и минерали е значително по-ниско в сока, отколкото в самия плод. Ето защо е по-добре да ядете пресни плодове.

Мит 10 – Сушито е диетична храна

Ако ядете от време на време суши, най-вероятно няма да качите много килограми. Но белият ориз, използван за приготвянето на това ястие, не е най-здравословният продукт. Да не говорим и за още по-големите виновници - соевия сос, майонезата и крем сиренето - продукти, които вървят с ориза, и за нула време ще ви закръглят формите.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/