Давид Сасоли съобщаваше новините на италианците, после оглави Европарламента

12 January 2022
Виолина Христова, Рим
По време на кампанията си за кметските избори в Рим през 2013 г.
По време на кампанията си за кметските избори в Рим през 2013 г.

На 65 години почина досегашният шеф на асамблеята на Стария континент в Страсбург.

Милиони в Италия още помнят ясно как Давид Мария Сасоли им съобщаваше новините от централните емисии на РАИ Уно по държавната телевизия. Той и до днес ще остане като едно от емблематичните лица на РАИ, въпреки че през 2009 г. реши да приключи с журналистиката за сметка на политиката.

В 1.15 часа на 11 януари си отиде един от най-известните италианци, който от 2019 г.беше председател на Европейския парламент. На 26 декември Сасоли беше приет в болница заради усложнения, свързани с имунната му система. Новината за хоспитализирането му в онкологичния център на Авиано беше съобщена едва ден по-рано. Преди 6 месеца Сасоли изкара тежка пневмония вследствие на легионелоза. След като се подобри, той записа видео, в което обясни, че заболяването му не е било свързано нито с COVID, нито с ваксините срещу него.

Той е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, но животът му минава между Рим и Брюксел. Баща му Доменико е журналист и християндемократ, но близо до левицата в града на Медичите. Именно там прави и първите си стъпки като партиен активист и Давид.

Още като юноша сътрудничи с малки информационни агенции и вестници, след което преминава към римската редакция на всекидневника „Ил Джорно“. След това е и скокът му в националната телевизия, благодарение на която добива популярност. Освен журналист и водещ на новините в 20 часа на първи канал, той става и техен зам.шеф.

През 2009 г.прави решителната крачка, избирайки политиката. Кандидатира се на европейските избори с Демократическата партия и още от първия път е избран с 400 хил.гласа. После оглавява делегацията на партията в Европарламента. През 2013 г. решава пак да се върне в Италия, кандидатирайки се за кмет на Рим. Преди да направи това обаче, е необходимо да спечели първичните избори в партията си, но не успява, Става втори след Иняцио Марино, бъдещият кмет.

След три мандата между Брюксел и Страсбург Сасоли се превръща в един от най-добрите експерти по европейска политика. През 2014-2019 г.е зам.-председател на Европарламента, като се занимава най-вече със сферата на транспорта.

На 3 юли 2019 г.е избран за председател на Европарламента. Още в първата си реч на новия пост той обявява и приоритетите – политика, насочена срещу климатичните промени, в близост до гражданите и техните нужди, най-вече на младото поколение, за подсилване на парламентарната демокрация.

По време на пандемията Сасоли се ангажира за това, Европейският парламент да остане отворен и работещ. Така още през март 2020 г.въвежда дистанционното провеждане на парламентарни дебати, което на практика се прави за пръв път в света.

Сасоли се запознава с бъдещата си съпруга Алесандра още на ученическия чин. Тя е експерт по история на изкуството. Двамата имат деца Джулио и Ливия.

Открай време Сасоли е пристрастен към класическата музика, към римската история и към градинарството, по подобие на своя политически опонент Силвио Берлускони. „Моята овощна градина е в селската ми къща в Сутри, до Рим. Моето е антивариант на градинарството на Берлускони. Аз сея и отглеждам растения. Той ги купува и толкова“, казва навремето в интервю за сп.“Новела 2000“ Сасоли.

Мнозина помнят шефа на Европарламента и като запален фен на „Фиорентина“.

Давид Сасоли беше вторият италианец след Антонио Таяни, който оглави Европарламента. Почина само седмица преди да изтече мандатът му. Следващата седмица парламентът ще се събере в Страсбург, за да избере новия си председател.

Давид Сасоли е роден във Флоренция. Снимки: Фейсбук
Давид Сасоли е роден във Флоренция. Снимки: Фейсбук
Сасоли като водещ на новините на РАИ
Сасоли като водещ на новините на РАИ

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/