Мистерия с теста за коронавирус на Новак Джокович

11 January 2022
24 часа
Водачът в ранглистата по тенис побърза да направи тренировка, след като “излезе на свобода”.
Водачът в ранглистата по тенис побърза да направи тренировка, след като “излезе на свобода”.

Новак Джокович победи. Засега.

Съдът в Австралия реши, че визата на водача в световната ранглиста по тенис е анулирана незаконно и той трябва да бъде освободен. Сърбинът бе затворен в долнопробен хотел за карантинирани, имигранти и кандидати за политическо убежище в Мелбърн.

Дали Новак ще може да играе в откритото на Австралия, първи турнир от “Големият шлем” за сезона, зависи от един човек и това е министърът по имиграцията Алекс Хоук. Ако той реши, че съдът не е постановил правилно,

визата на

Джокович може

отново да бъде

анулирана,

а деветкратният шампион в Мелбърн да бъде депортиран. Това ще означава и забрана да влиза в Австралия 3 години.

Голямата мистерия обаче е PCR тестът на Новак. Показано пред съда факсимиле на документа от Института по обществено здраве в Белград показва положителен резултат на 16 декември. Точно това бе основанието на австралийските здравни власти да направят медицинско изключение за сърбина. Това бе единственият начин той да играе в страната, защото няма задължителните две ваксини против COVID-10. С теста Ноле иска да докаже, че е преболедувал коронавируса в период, който му дава право да влезе в Австралия.

На факсимилето се вижда, че тестът е направен в 13,05, а в 20,19 ч е бил уведомен за резултата. Новак обаче е бил положителен, когато се е срещал с хора в Белград по най-различни поводи. По това време той е трябвало да бъде в задължителна карантина.

Това е факсимилето от положителния тест.
Това е факсимилето от положителния тест.

Часове след решението на съда журналистът Бен Ротенбърг от “Ню Йорк таймс”, един от най-известните в тенис средите, си направи експеримент. Той сканира QR кода от факсимилето и резултатите бяха странни. Първия път тестът се оказа... отрицателен, въпреки че на документа пише, че е положителен. Ротенбърг отново сканира и тестът вече бе положителен.

Нарушаването на карантината в Сърбия няма нищо общо с австралийските власти и по тази причина бе дадено разрешение на Джокович да влезе в Австралия. На летището в Мелбърн обаче той бе държан повече от 9 часа, а след решението на граничните власти, че медицинската документация на сърбина не е пълна, той бе откаран в споменатия “Парк хотел”.

Съдията, който взе решението за възстановяването на визата на Джокович, се казва Антън Кели. Уточнено бе, че правителството на Австралия трябва да плати съдебните разноски, а Новак да бъде освободен и да получи обратно паспорта и личните си вещи. Като основна причина за решението бе посочено, че Джокович е имал време да отговори на известието, че остава без виза, до 8,30 ч местно време, а е получил съобщението в 7,42 ч. Освен това мобилният му телефон е бил отнет и той не е имал възможност да говори с австралийската федерация или с директора на Australian Open Крейг Тайли. “Ако ми дадете нужното време, за да изчакам да се събудят в Tennis Australia и агентът ми, ще мога да се свържа с тях по телефона и ще можем да ви предоставим всичко допълнително, от което имате нужда”, е казал Новак. Това време обаче не му е било осигурено.

“Няма да ти помогне, ако се свържеш с адвокатите си, нека просто да приключваме”, са казали от имиграционните власти. Точно това е и основният аргумент за решението анулирането на визата да бъде отменено.

В съда адвокатите на тенисиста заявиха, че той е притежавал всички необходими документи за влизане в страната, а това бе прието от съдията.

Слух за нов арест

Малко след като стана известно решението, се понесе слух, че Новак Джокович отново е арестуван. Това веднага бе опровергано, но предизвика бурна реакция сред феновете на сърбина в Мелбърн. Част от тях обградиха автомобил, защото помислиха, че тенисистът е вътре, и се наложи полицията да ги разпръсква със сълзотворен газ. Други фенове пък се събраха пред кантората на еди н от адвокатите на Новак. Слуховете за нов арест бяха подклаждани от Джордже Джокович. Братът на №1 в света заяви, че семейството му не може да спи от притеснение да не се случи нещо лошо с Ноле, както и че в Австралия използват носителя на 20 титли от “Големият шлем” като инструмент в политическите игри заради предстоящите избори.

Семейството на Джокович даде и извънредна пресконференция, на която присъстваха бащата Сърджан, майката Дияна, Джордже и чичото Горан, който бе директор на турнира Sofia Open в зала “Арена Армеец”.

“В крайна сметка той спечели, спечелиха също справедливостта и законът. Това е огромна победа за Новак, за семейството му и за целия свободен свят. Всички ние сме хора и имаме право да казваме какво мислим и да не страдаме заради мнението си”, заяви Сърджан Джокович. Веднага след скандала миналата седмица той сравни сина си с Исус Христос, който е бил разпнат, но е възкръснал.

Пресконференцията бе прекратена след въпрос за теста на Новак и защо №1 в света не е спазвал карантина от 16 декември.

“Всички документи са достъпни и който иска, може да се запознае с тях”, отговори Джордже.

Самият Новак се похвали, че вече е тренирал на “Род Лейвър арена”.

“Аз съм щастлив и благодарен за това, че съдията отмени анулирането на визата. Въпреки всичко, което се случи, искам да остана и да се опитам да играя на Australian Open. Дошъл съм тук, за да участвам в един от най-важните турнири, в който играем пред невероятна публика”, написа Джокович.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/