Защо батериите на електрическите коли трябва да се зареждат до 80%?

10 January 2022
Георги Луканов

Собствениците на електрически автомобили пресмятат как могат да удължат живота на батерията на екологичните си коли, като един от най-ефективните начини е да заредят батерията до 80 процента. Литиево-йонните батерии не понасят крайности, като екстремна топлина и ниски температури, независимо дали става дума за бързи цикли на зареждане и разреждане.

Честото зареждане до 100 процента и шофирането до почти празен акумулатор ще намали количеството електричество, което батерията може да съхранява с течение на времето, пише Wind Works. Ето защо повечето автомобилни компании съветват батериите на електрическите превозни средства да се зареждат до 80 или 85 процента, но никога до 100%. Това обяснява и защо производителите, посочвайки характеристиките на превозното средство, обикновено дават и необходимото време за зареждане на батерията от 20 до 80 процента.

Също така, шофьорите на автомобили, захранвани от батерии, трябва да знаят, че дори екстремно разреждане на батерията до по-малко от 5 процента ускорява нейното разграждане, особено ако оставим батерията да е празна в продължение на дни или дори седмици.

С течение на времето литиево-йонните батерии със сигурност губят своята ефективност, но с тези съвети е възможно да карате електрически автомобили до 20 години, преди да възникне нуждата от смяна на батерията.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/