Цъкаш бутона и сменяш колата (Видео)

06 January 2022
24 часа онлайн

 Новият изцяло електрически модел на BMW iX Flow променя цвета си с едно натискане на бутона.

Колата - хамелеон, е била представена на 5 януари по време на ежегодното международно изложение за потребителска електроника (Consumer Electronics Show) в Лас Вегас, съобщиха от Дейли Мейл.

Засега превозното средство може да променя цвета си само от бял на черен. Тайната за това се крие в покритието на BMW iX Flow, което съдържа милиони микрокапсули, заредени с отрицателни бели и положителни черни пигменти. Магията за смяна на цвета се случва благодарение на „E ink“ технологията, използвана при екраните на електронните четци. Заради нея, когато обвивката на автомобила е стимулирана от електрическо поле в зависимост от своята полярност, пигментите се събират по повърхността на микрокапсулите, променяйки цвета.

Освен че позволява на шофьорите да променят цветовете на автомобила си, технологията „E ink“ може да помогне за подобряване на енергийната ефективност на системите за отопление, вентилация и климатизация на iX Flow. Обяснението за това се дължи на факта, че бялото привлича по-малко светлина от черното. Така през горещите дни може да се използва светлият цвят, а през студените - тъмният, за да се нагрява колата.

Следващата иновация, към която се стремят от германската автокомпания, е да приложат същата технология в каросерията на новите BMW модели, което да позволи на шофьорите да променят интериора. Това може да намали прекаленото нагряване на арматурното табло през лятото.
  „Дигиталните преживявания няма да бъдат ограничени само до дисплеи в бъдеще“, казва Франк Вебер, член на управителния съвет на BMW, цитиран от Дейли Мейл.
  „Ще има все повече и повече смесване на реално и виртуално.“, допълва той.

Снимка: BMW
Снимка: BMW

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/