10 продукта, които ще направят празничната вечеря полезна

31 December 2021
Силвия Петрова
Снимка Pixabay
Снимка Pixabay

Фразата, че всичко вкусно е вредно, отдавна е призната за мит. Истината е, че празничните трапези може освен апетитни, да са много по-полезни, отколкото предполагате. Диетолозите говорят в цифри - обичайно с празничното меню поглъщаме около 6000 ккал, което си е абсолютен шок за организма. Обаче можем да включим някои продукти, с които не само ще тушираме негативните ефекти, но и ще направим ястията здравословни.

Сьомга и авокадо

Тези храни съдържат вещества, които помагат ефективно да сваляме килограми и да се погрижим за здравето и добрия вид на кожата. Сьомгата се слави като една от най-полезните риби заради съдържанието на протеини, калий, селен, желязо, витамин В12, фосфор, омега-3 мастни киселини. Авокадото е отличен източник на мононенаситени мазнини, които балансират кръвното налягане и влияят благотворно на сърдечната дейност. Освен това, понижава холестерола и запазва здравето на кожата, ноктите и косата.

Пуешко месо

Пуешкото е по-ниско калорично от пилешкото, като същевременно съдържа повече протеини. Заедно с това е богато на витамини от групата В, цинк и селен. Аминокиселината трипрофан подобрява настроението и улеснява заспиването.

Кестени

За разлика от повечето ядки, кестените съдържат малко мазнини, като наред с това са източник на витамин С, калий, протеини, фибри, желязо, витамини от групата В и фолиева киселина.

Брюкселско зеле

Макар че у нас не е много популярно, брюкселското зеле е чудесен начин да направите празничната вечеря вкусна, атрактивна на вид и полезна. Този зеленчук е чудесен източник на витамини от групата В, фолиева киселина, витамин С, като същевременно в съвсем нискокалоричен.

Боровинков сос

Този сос е идеален вариант да придадете празничен вид и ярък цвят на ястията. Единственият минус е, че съдържа доста захар. Но от друга страна, в боровинките има много витамин С, антиоксиданти и вещества, полезни за сърдечносъдовата система. И още нещо много важно в сезона на гриповете и настинките - имат силни антибактериални свойства.

Моркови

Често морковите ни се струват прозаични, но имайте предвид, че са най-лесният и евтин начин да направите празничната маса полезна и уютна. Оранжевите зеленчуци съдържат много бета-каротен, благодарение на което поддържат зрението и забавят процеса на стареене на клетките. Морковен сладкиш с мед, например, е чудесен вариант за празничен десерт.

Сушени плодове

Сушените плодове, особено в съчетание с канела, помагат за регулиране на нивото на кръвната захар и имат противовъзпалителни качества.

Картофи

Картофите са богати на витамин В6, който е полезен за здравето на косата и за регенерацията на кожата. Наред с това, в тях има и много витамин С и калий - минерал, който понижава кръвното налягане и въздейства благотворно на нервната система. За да са максимално полезни, ги печете с кората.

Вино

Всеизвестно е, че умерената консумация на вино (1 - 2 чаши на вечер) е полезна за здравето. Качественото вино подобрява дейността на сърцето и кръвоносната система, бори се с появата на бръчки, защитава от развитие на диабет от втори тип. За да се възползвате от полезните свойства на виното, не забравяйте да консумирате заедно с него двойно количество вода.

 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/