Ефектът на Мандела - истории, които никога (не) са се случвали

28 December 2021
Вяра Султанова

Чували ли сте за Eфекта на Мандела?
Той се отнася до ситуация, при която голяма маса хора вярва, че дадено събитие се е случило, когато всъщност не е. Разглеждайки произхода на Ефекта на Мандела, някои известни примери, както и някои потенциални обяснения за това странно сливане на възприятия могат да помогнат да се хвърли светлина върху този уникален феномен.

Този термин е измислен от Фиона Брум, която се самоопределя като консултант по паранормални явления и има фалшив спомен за смъртта на лидера срещу апартейда в Южна Африка Нелсън Мандела в затвора през 80-те години на миналия век. Тя твърди, че тази „истина” е споделена от хиляди други хора. В действителност той почина през 2013 г., след като беше президент на спомената африканска държава от 1994 до 1999 г. Това не е първото преживяване, при което група хора са изпитали едно и също явление, което всъщност никога не се е случвало.

Майка Тереза
Тази жена е толкова даряваща през целия си живот, че винаги е била светица в очите на хората. Изглежда, че голяма част от населението на света си спомня, че е станала светица през 90-те години. Това обаче не е вярно. Майка Тереза е обявена за светица през 2016 г. от папа Франциск.

We are the Champions
Всеки знае тази песен на Queen и най-вероятно много от нас си припяват с приятели, когато са заедно на парти. Особено предпочитан е краят, в който всички с пълно гърло пеят „of the world!“. Но...
Според текста на парчето това всъщност никога не е било част от песента. Поне не и във финалния куплет.

Човекът Монопол
Хората, които обичат да играят настолни игри и в частност Monopoly, твърдят, че човечето с бели мустаци, което е емблема на ранните версии на това забавление, има монокъл. Но истината е, че никога не е имал такъв.

Далтонизъм
Известната героиня от едноименната видео игра Кармен Сандиего е известна с това, че носи емблематично червено палто. Някои хора обаче помнят, че цветът на дрехата е жълт.

Удивителни факти, които променят разбирането за света

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/