Стресът е заразен като хубавото настроение. Вие избирате!

25 December 2021
Любомира Николаева

Балансирайте амбициите да организирате Коледа като от филм, насладете се на вашия празник

Вярно е, емоциите са заразни. Афористичният прочит е, че е по-лесно да хванеш стрес от емоция, отколкото да настинеш, но как става и всеки ли е възприемчив?

Присъствието на човек под напрежение може да бъде достатъчно, за да накара собствените ни тела да отделят хормона на стреса кортизол. Това е заключение от общ проект на Института за когнитивни и мозъчни науки “Макс Планк” и Техническия университет в Дрезден.

Според проучване на “инфекционисти” от университетите в Оксфорд и Бирмингам

лошото

настроение

е по-заразно

Американски клинични психолози го сравниха с емоционално инфектиране. Подобни проучвания на Харвардския и на Чикагския университет намират обратна зависимост.

За да станат посланията от медицинските журнали още по-оплетени: лошо настроение може да намали съчувствието ни към чуждото страдание и да пресече желанието ни да го облекчим. И още: когато киселото ни настроение се предаде на околните, това обикновено

повлиява

отрицателно

на тяхната

готовност да

ни съчувстват

Омагьосан кръг.

Но независимо от разликите в детайла учените са категорични, че емоциите са прилепчиви като вирусите. Това знание ни дава избор как да моделираме коледния дух в дома си. Не става дума просто за настроение. Според анализ на мегаданни на Американската сърдечна асоциация в дните

около Коледа

и през януари

инфарктите

са повече

от което и да е било друго време.

Само една причина не може да обясни “празничния сърдечен удар”, има различни теории. Стресът обаче винаги е част от обяснението. Участват и различни комбинации на фактори: студеното време, което вдига кръвното и увеличава настинките и грипа; преяждането; обездвижването; алкохолът; а в последните 2 г. и инфекциите от коронавируса и тревожността, която COVID поражда.

Водещо за намаляването на риска за сърцето от коледно-новогодишния стрес е да сме отворени за положителните емоции край нас. И да не се поддаваме на негативни чувства, за да не заразим с тях обичаните хора.

Мислите си: Да, да! Лесно е да се каже. Мисията все пак е възможна. Щом други успяват - можем и ние.

На първо място в съветите на кардиолозите е да балансираме амбиции и възможности.

Кажете “не”!

Посрещането на Коледа не е на кастинг за роля на супергерой и никой не очаква да бъдете. Нито трябва да ви пука дали ще съберете лайковете на познати и непознати под снимките от коледната вечер. Стремежът да надскочите представите за идеално празненство от филмите и социалните мрежи може да ви отрови прекарването. Нереалистичните сценарии причиняват изтощение, напрежение, гняв, лошо настроение и натоварване на сърцето. Съкратете списъка със задачи и ястия за празника, кажете навреме “не” на собствените си свръхамбиции или на желанията на близките си тържеството да е най-най. Спокойствието, почивката, хубавото настроение и неговата сила да се предава на хората около вас ще осигурят истинското най-най.

Отделяйте

време за себе си

Повечето хора пренебрегват здравето си по време на празниците. Не забравяйте да си взимате лекарствата и да спазвате препоръките на лекаря си. Ако смятате, че нещо не е наред, не го отдавайте на стреса. От загриженост да не притесните близките си може да пропуснете да потърсите медицинска помощ. Много хора бъркат инфаркта с паникатака. По-добре е излишен преглед, отколкото пропуснат преглед. Дори на Коледа. Даже да сте на път.

Ставайте без

аларма сутрин

Това е доказано условие да сте в добро настроение. Както и да укрепите имунната си система - тя е защитата ни не само от вируси, бактерии, гъбички, рак, но и от атаката на стреса. Не прекалявайте с яденето, алкохола, лежането пред телевизора. И с екстремните забавления, особено на открито в студа.

Отложете

съдбовните

решения,

които не изискват спешност. Със сигурност ще мислите по-трезво, когато отмине суетнята.

Не е времето за основно “почистване” на живота ви от грешните хора и ангажименти. Добавянето на стреса от това дали не грешите, късайки с партньора или зачертавайки кариерата си, за да започнете на чисто, ще ви отрови празника и настроението на хората край вас. Пък и важните решения са по-успешни, когато са направени с разума, извън приповдигнатата атмосфера на Рождество.

Празниците са възможно най-неподходящото време за вглъбяването в съдбовни решения. СНИМКИ: ДАК
Празниците са възможно най-неподходящото време за вглъбяването в съдбовни решения. СНИМКИ: ДАК
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/