Сусто - или когато душата напусне тялото

17 December 2021
Тина Арнаудова

Хората от някои култури вярват, че при определени обстоятелства душата може да напусне тялото. Причината за това разделяне се нарича сусто или еспанто. Въпреки че думата susto на испански буквално означава „уплаха“ или „страх“, понятието susto в някои латиноамерикански култури се тълкува по-сложно. Сусто предизвиква неприятно усещане, което се намира някъде между страха и изненадата. Той се появява внезапно и кара сърцето ви да бие учестено.

Понякога опасността е реална, а понякога е само ваше възприятие. Силата на внушението също може да бъде подчертаващ фактор.
Въпреки това някои хора вярват, че определени ситуации причиняват сусто, което кара душата им да напусне тялото. След като това се случи, те се чувстват нещастни и болни. Има цял куп други симптоми, които те също могат да изпитат. Нека разгледаме по-отблизо дефиницията и симптомите на сусто.

Диагностично определение на susto

Сусто е определено като културно обяснение за нещастието, преобладаващо сред латиноси в САЩ, в Мексико, Централна Америка и Южна Америка. Латиноамериканците в Карибите обаче не го разпознават като болест.

Сусто е заболяване, приписвано на плашещо събитие, което кара душата да напусне тялото и води до нещастие и болест. Хората със сусто също изпитват значително напрежение в ключови социални роли.
Симптомите могат да се появят по всяко време- от дни до години, след изживяването на страха. Смята се, че в екстремни случаи това може да доведе до смърт.

Въпреки че сусто няма официално описани симптоми, признаците, които хората са склонни да описват, са:
• Промени в апетита
• Проблем със съня или твърде много сън
• Тревожни мечти
• Тъга
• Ниско самочувствие
• Липса на мотивация
• Соматичните симптоми включват болки в мускулите, студени крайници, бледост, главоболие, коремна болка и диария.

Произходът и типологията на Сусто 

Събитията, които ускоряват това състояние, са разнообразни. Като цяло те включват природни явления, страшни животни, междуличностни ситуации, свръхестествени същества...
Идентифицирани са три вида susto. Всеки има различна връзка с психиатричните диагнози.

• Междуличностно сусто. Характеризира се с чувство на загуба, изоставяне или недостатъчна обич от семейството. Симптомите включват тъга, негативен себеобраз и мисли за самоубийство. Междуличностното сусто изглежда тясно свързано с депресивните разстройства.

• Когато сусто е резултат от травматично събитие, което е изиграло основна роля за появата на симптомите и емоционалната обработка на преживяването, изглежда по-подходящо да се диагностицира като посттравматично стресово разстройство.

• Сусто се характеризира с повтарящи се психосоматични симптоми (пациентът посещава няколко различни лекари за медицинска помощ).

Традиционни категории на Сусто
Хората, които страдат от това състояние, изпитват наистина интензивно страдание. Културите, които са документирали случаи на сусто, понякога го приписват на магически елементи. Маите от етноса цоцил разделят тези видове събития на три категории:

Xi-el - Душата не напуска тялото.
Komel - Страхът идва от падане. Душата напуска тялото и е заловена от Земята.
Ch'ulelal - Душата напуска тялото, но никой не знае къде отива. Може да е на небето, да се скита по света, в друг град или някой да я е продал.

Болести, причинени от тревожност

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/