Актьорът Филип Григоров-Булгари: Испанският премиер ме беляза

07 December 2021
Лили Ангелова

В Мадрид пробих, но в България не става

Кой е той

46-годишният български актьор Филип Григоров завършва престижната испаноезична театрална школа "Кристина Рота", чиято най-известна възпитаничка е Пенелопе Крус. Съвсем наскоро актьорът отново се снима в най-гледания в Испания филм "Новите съседи", който е популярен по света и у нас. Филип говори пет езика.

- Филипе, какво ново около вас, снимали сте се с испанската звезда Джорди Санчес в "Новите съседи", а сега и в нов филм. Разкажете за него.

- Да, той е невероятен артист, като Чарли Чаплин, много съм горд, че ме избраха да играя с него, филмът излезе съвсем скоро - казва се "Супер агент Маккей". Аз играя бивш шеф на КГБ, който в момента е руски вътрешен министър и ме е изпратил самият Путин, за да му дам награда. Джорди Санчес играе луд диджей, който заедно с още един друг испански комик по случайност успяват да разбият мощна руска банда. Много е забавен филмът.

- В последния ни разговор казахте, че сте отказали на Антонио Бандерас да се снимате във филма "Пикасо", в който той изпълнява главната роля. Защо?

- Бях избран да участвам и във филма, но отказах да участвам. И ще обясня в книгата, която пиша в момента, защо това се е случило. Надявам се пак да ми се пресекат пътищата с него, искам да снимам с Бандерас, но не на всяка цена. Мечтая да се снимам във филм на Алмодовар, но при него няма персонажи от Източна Европа. Снимах се само с Пепе Санчо, актьор, който последно взе награда за филм на Алмодовар.

- А завършихте ли документалния филм за Терешкова?

- Да, там влизам в ролята на генерал, когото Хрушчов изпраща да даде указания на Валентина Терешкова - "Други светове" се казва филмът. Понеже първата руска космонавтка преди Терешкова е загинала при инцидент, но руснаците го прикриват, а италианци случайно хващат разговор, в който това става ясно, светът научава, че руснаците са имали друг първи и неуспешен опит за жена в Космоса. Та аз съм генералът, който трябва да предаде от Хрушчов на Терешкова, втората космонавтка, че ако мисията й не е успешна, по-добре да не се връща на Земята (смее се). Казвам се Сергей Корольов. Лентата я излъчиха преди месец, това е документален филм, с визуализация на истински актьори като мен.

- А кой измисли прякора ви Филип Булгари?

- Измисли го Едуардо Гомес, защото не можеше да ми произнесе фамилията. Хареса ми и така се записвам.

- В Испания сте популярен и като двойника на експремиера на Испания Хосе Сапатеро?

- Да, белязан съм от Сапатеро. Продължават да ме бъркат с него. На едно от тези шоута, сходно с това на Слави Трифонов, Хавиер Гуручага, водещ на предаването "Лакукарача експрес" по "Локалия тв" - едно от най-гледаните иберийски токшоута, забеляза приликата ми с бъдещия министър-председател. Изобщо не ме попита дали съм съгласен, но каза, че ще ме снима. Беше инфарктно, предаването е директно, оставаха само 2 минути до ефир. Самият водещ започна да се кара на екипа, че никой досега не е забелязал приликата ми, и нареди на сценаристите си в тази 2-минутната пауза да напишат скеч за мен и да ми го дадат, като след това ще импровизираме. Мина много добре. Водещият Хавиер Гуручага, който е голяма звезда в Испания и Латинска Америка, се приближи последен, с широка усмивка и ми предложи да участвам постоянно в шоуто всеки петък. Веднага се съгласих. Разбира се, първоначалните ми имитации не бяха от най-добрите, но после всичко се получи перфектно. С часове го имитирах. Е, случвало се е да срещна хора, които не харесват Сапатеро, но гледах да извъртам нещата на смях и не влизахме в пререкания. Но и се случи да се срещна очи в очи с премиера. Поздравихме се, той каза, че много харесва имитацията ми.

- Как заминахте за Испания?

- Потеглих към Мадрид, за да си опитам късмета в чужбина. В началото живях при приятели. После получих първия си ангажимент като клакьор от платената публика на тв предаване. Но съдбата не е въпрос на шанс, тя е въпрос на избор. За нея не се чака. Тя се постига! Пътят, който извървях, беше лъкатушещ, необичаен и много интересен. Завършил съм спортното училище на "Локомотив" (София) и имам черен колан по джудо. Дължа почти всичко на спорта. Той ме научи на трудолюбие, дисциплина, разпали волята ми за победа. От него узнах какво е да се бориш не само за себе си, но и за цял отбор. А и да губиш. В средата на 90-те продължих образованието си като студент по право в Нов български университет. По време на следването се ожених, а през 1999 г. се роди синът ми Ясен. Разведохме се със съпругата ми и заминах за Испания.

- В какви други роли сте участвали като актьор?

- Както вече казах, в роли на балкански субекти. Докато снимах скечовете в онова предаване, се остригах "нула номер". Може би малко ми беше поомръзнало да искат всички да се снимат с мен по улицата, почнах да си слагам очила и шапка да не ме разпознават. Та веднъж в този вид отидох до агенцията да си взема чека. Свалих шапката и очилата и момичето от екипа възкликна. Оказа се, че търсят артист от Източна Европа да играе в сериала "Комисарят", най-гледания преди няколко години филм. Отказах да ходя на кастинг, защото не се чувствах в свои води. Но момичето настоя, бил съм перфектен за ролята - 107 кг, мускулест, без коса, като типична мутра. И реших да опитам. Не мислех, че имам голям талант, но отидох и все пак ме избраха в конкуренция с повече от 100 човека. После излъчиха сериала по телевизията и го видяла режисьорката на "Щурите съседи". Свърза се с мен и ме избраха за епизодична роля. Така в следващите години се снимах в около 50 сериала и филми. След четири години "Щурите съседи" се преместиха в друг канал с ново име - "Новите съседи". Извикаха ме и там да снимам и така започна участието ми в популярния сериал, който вече дават и у нас.

- След това завършихте престижната испанска театрална школа "Кристина Рота", чиято най-известна възпитаничка е Пенелопе Крус.

- Там имах шанса да се срещна с големи имена на испанския театър, усвоих и рутината, която помага на един актьор да се превъплъщава в какъвто персонаж пожелае. Пропуснах да кажа и че в Мадрид играх четири години в театъра Sala Mirador. Най-често обаче играя източноевропейски мафиоти. Но нали всички световноизвестни актьори казват, че най-голямото предизвикателство за тях е да влязат в кожата на отрицателен персонаж. На мен ми се случва толкова често, че няма как да не развивам таланта си.

- Ставате известен и с испанско-мексиканската продукция Solo quero caminar ("Не спирай"), в която си партнирате с кинозвездата Виктория Абрил. Имало ли е между вас флирт на снимачната площадка, или греша?

- Хахахаха. Да, имах флирт с Виктория Абрил. Но не обичам да говоря за личния си живот. Там пак играех гангстер и постоянно трябваше да я преследвам. Екшънът е отличен с наградата на испанската киноакадемия "Гоя" и има осем номинации в различни категории. Не се сещам да има друг българин, който да е участвал във филм, печелил "Гоя". Иначе много харесвам и ролята си в "Машина за танци" - филм, в който си партнирам с Хосе Корбачо, също носител на "Гоя".

- Напоследък у нас се снимат много български филми. Знам, че сте канен да участвате в "Шменти капели" на Влади Въргала.

- Да, имах уговорка с Влади Въргала, но снимките се отложиха. Не мога да не обърна внимание, че в Испания пробих, но тук, в България, ми е трудно. Все едни и същи хора си ходят по кастинги, не дават на чужди лица да се пробват. Много трудно се оказва.

- И предпочитате да играете навън?

- Да, имам пет-шест проекта за театър, в които планирам да дойдат големите звезди Хавиер Бардем и Пенелопе Крус. И двамата са от школата, която завърших. Надявам се скоро този проект да стане реалност.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/