11 274 норвежци си купиха електрически коли през ноември, 356 - бензинови!

06 December 2021
Георги Луканов

Норвегия продължава да бъде флагманът на прехода към чистата енергия в автомобилната индустрия. През ноември делът на изцяло електрическите автомобили в северната страна представлява 73,8% от общите продажби на нови коли. При това рекордният месец тази година по отношение на продажбите на чисто електрически превозни средства бе октомври, когато делът му възлизаше на 77,5% от местните продажби.

Ако се вземат предвид и регистрациите на хибриди през ноември цифрата нараства до фантастичните 94,9%, което е с 3,4 процента повече от продажбите през септември.

Така през ноември само 356 норвежци са спрели избора си на нов автомобил с традиционен двигател с вътрешно горене, работещ на бензин, а 416 клиенти са си купили дизелови автомобили, а 3288 и 11 274 клиенти са избрали съответно хибриди и чисти електрически автомобили през изминалия месец.

В моделната класация начело е американският кросоувър Tesla Model Y, който е предпочетен от 1013 купувачи през ноември 2021 г. Второто място заема седанът Tesla Model 3 с обем на продажби от 771 бройки. Тримата лидери се затварят от немския хечбек Volkswagen ID.4, който има 725 бройки. В челната петица за ноември влизат Audi Q4 e-tron (661 броя) и хечбека Nissan Leaf (655 броя).

В Норвегия колите на ток са освободени от вносно мито, което е доста високо. Освен това за тях не се плаща за регистрацията на превозното средство, която излиза около 10 000 евро, а и тези возила са освободени от ДДС, чиято ставка е 25 процента. Други предимства за собствениците на коли на електрически автомобили в страната са по-ниските магистрални такси, както и безплатното паркиране в някои градове на страната. Освен това на електрическите автомобили им е позволено да се движат в лентите, предвидени за градския транспорт. От 2025 година ще бъде забранена в Норвегия и регистрацията на нови автомобил с ДВГ.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/