Как Иван Станчов доведе царица Йоанна в хотела на Илия Павлов

06 December 2021
Сима Владимирова
Иван Станчов почина на 92 г. в дома си в Шотландия.
Иван Станчов почина на 92 г. в дома си в Шотландия.
  • Докарал британския гигант “Ровър” да монтира коли във Варна в обща фирма с “Дару кар” на Атанас Тилев
  • Дипломатът се отказа от американско гражданство, за да стане български български министър. Дядо му е бил шеф на тайния кабинет на Фердинанд
  • Като шеф на щаба на Петър Стоянов наел две стаи в Къщата с часовника за редовни сбирки

Бохем, благородник по поведение и произход, ерудит, Иван Станчов не вземал нищо в живота прекалено на сериозно, винаги търсел как да тушира напрежението с чувство за хумор, разказват негови приятели, пише "168 часа". Дипломатът почина в дома си в Шотландия на 92 години. Когато през 1994 г. Желю Желев го предлага за титуляр на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова, той се отказва да бъде гражданин на САЩ, за да стане български министър.

Паспортът от задокеанската страна му се пада по право. Майка му Керълайн Марион Мичъл е американка, а самият той завършва университета "Джорджтаун" във Вашингтон. Но според българската конституция човек, който има чуждо гражданство, не може да бъде депутат или министър. Тогава

Джони, както го наричат приятелите му, предприема немислима

за масовия ни сънародник стъпка – предпочита да се откаже от привилегиите на американец, за да работи за България.

Той и преди това е бил на дипломатическа служба. Още през 1991 г. Желю Желев със съгласието на премиера Филип Димитров го изпраща посланик във Великобритания – мястото, което е заемал и дядото на Станчов. Неслучайно се явява да връчи акредитивните си писма на кралицата в същия костюм, с който Димитър Станчов е бил облечен за първата си аудиенция при дядото на Елизабет II. Днес дрехата е изложена в Националния исторически музей в София, но животът му е свързан с Варна.

"Познавам го покрай това, че след промените му върнахме по реституция имот в Морската градина – разказа бившият кмет и депутат от СДС Христо Кирчев пред "168 часа". – Едната къща до Морската градина дари за благотворителната фондация "Карин дом" - Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности. В другата, която беше по-малка, живееше самият той. Беше бохем, обичаше да събира приятели. Беше много общителен. При него винаги имаше елитни гости – дипломати, общественици, идваха и доста чужденци.

Създаваше неповторима атмосфера.

Ще ми звънне и ще каже: "Ела, ще дойде посланикът на Италия, ще бъде приятно"."

Кирчев работил със Станчов и по проекта "Ровър".

Какво се случва с британския гигант на българска почва и как Иван Станчов води царица Йоанна в България, четете ТУК.

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски
Димитър Станчов
Димитър Станчов
Иван Станчов с Петър и Антонина Стоянови по време на предизборната кампания за президент, в която дипломатът е шеф на щаба му.
Иван Станчов с Петър и Антонина Стоянови по време на предизборната кампания за президент, в която дипломатът е шеф на щаба му.
С Надежда Нейнски
С Надежда Нейнски
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/