София е една от най-евтините европейски столици по разходи за притежаване на кола

03 December 2021
Георги Луканов

Според проучване, публикувано от британската агенция Vehicle Contracts, Копенхаген е най-скъпата европейска столица по разходи за притежаване на личен автомобил, а София е най-евтината в ЕС и на 6-о място от всички на Стария континент.
За съставянето на рейтинга са взети пет фактора - годишни разходи за гориво, за зареждане на електрически коли, за паркиране, разходи за ремонт/труд и за застраховка. Изследвани са 43 града, като са класирани 10-те най-скъпи и 10-те най-евтини столици.

Цената за пълно зареждане на батерията на електрическа кола в Копенхаген струва 14,58 лири, докато цената на литър бензин е средно 1,49 паунда. Жителите на града харчат средно по 39,20 лири за паркиране в центъра в интервал от 1 до 3 часа. Средният разход за ремонт на кола годишно е 230,26 лири, а базовата годишна застраховка - 560 лири.

В София литър бензин е 1,02 лири, според британците, а зареждането на електрическо возило е 6 лири. Паркингът е 5,87 паунда. Средните годишни разходи за поддръжка на личната кола е 26,26 лири, а застраховката 111 лири. По отношение на каското нашата столица е най-евтина от всичките градове, включени в изследването. Най-скъпа е застраховката в Берн - 1710 лири.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/