Имате ли приятели, които ви дърпат назад? Разберете с този тест

02 December 2021
Теодора Шопова

Приятелите винаги добавят някаква стойност на живота ни.

Добрите приятели добавят много забавление и щастие, докато лошите приятели носят със себе си токсичност.

Има хора, с които може да не сте се виждали с години, и първата ви среща след това да е пълна с усмивки, комуникацията е без усилие и оживяваща. А след края на рандевуто се чувствате ободрени и приповдигнати.

Психотерапевтите вярват, че избраните от нас приятели отразяват най-съкровените ни чувства към нас самите.
Ако не оценявате себе си, приятелите ви също няма да го правят. Те не вземат предвид вашите чувства или нужди. Но не ги обвинявайте, те просто отразяват ниското ви мнение за вас самите.
Ако сте самокритични или пренебрежителни, очаквайте непоискани съвети, критики и обезсърчаващи коментари. Що се отнася до приятелствата, получавате това, което смятате, че си струва да бъде фактор в живота ви. 

Защо търпим фалшивите приятели?

Докато личната несигурност доминира над вас, ще има и нездравословни приятелства. Колкото по-несигурни сте, толкова повече толерирате фалшиви приятелства.

Три причини да смятате, че лошото отношение от приятели е приемливо:
1. Ниска самооценка - Извинявате неадекватното поведение на приятелите си, защото не смятате, че заслужавате по-добро.
2. Страх от самота - Имате страх от изоставяне и изолация, така че приемате калпавото поведение на приятелите си.
3. В услуга на околните - Склонни сте да обслужвате другите и пренебрегвате себе си; грижата за другите е единственият начин да се почувствате оценени.

Тестът за приятели
Ако многократно оставяте обезсърчени и изстискани след среща с, е време да попитате: „Защо все още съм приятел с този човек?“
Опитайте този прост тест. След като се срещнете с човек, когото смятате за приятел, направете бърза емоционална инвентаризация. Запитайте се:

- Чувствам ли се по-леко?
- Насърчен ли съм да сбъдвам целите си?
- Чувствам ли се оценен?

Ако сте отговорили положително на трите въпроса, този човек си струва бъде част от съществуването ви. Ако не сте успели да извлечете плюс от трите отговора, имайте предвид, че дори добрите приятели имат лоши дни или правят грешки; добре е да им даваме пропуск от време на време. Опитайте отново.

Но ако някой приятел постоянно ви оставя обезсърчени, разочаровани или депресирани, той се е провалил на теста за добър приятел. Може би е време да продължите напред без него.

Точно както токсичната връзка може да изсмуче цялата енергия и позитивност от живота ви, токсичното приятелство може да направи същото.
Само когато приятелите се развиват и растат заедно, отношенията им може да издържат на изпитанието на времето. Истинският приятел е постоянен източник на вдъхновени -, някой, към когото винаги може да се обърнете за подкрепа, някой, който ще ви защити с цялото си сърце.


Кажи ми каква е приятелката ти, за да ти кажа какъв ще е мъжът ти

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/