Пандемията ни завеща и сексрецесия

01 December 2021
Павлина Трифонова
Все повече млади хора предпочитат да не споделят леглото си с друг.
Все повече млади хора предпочитат да не споделят леглото си с друг.

Всеки пети млад американец вече се отказва от полови контакти

“Нямах план да живея като монахиня една година, но така се случи. Ако някой ми беше казал, че няма да имам секс в продължение на 12 месеца, когато се разделях с гаджето си по време на първото блокиране заради коронавируса, може би щях да преосмисля решението си да го напусна”, казва 40-годишната Кейти Глас.

Наскоро тя прие предизвикателството на “Дейли мейл” към няколко английски писателки да разкрият как са се чувствали, докато са били без интимни контакти през последната година. Нещо, което се оказва, че все по-често се превръща в осъзнат избор на много млади хора по света.

Проучване на Института за семейни изследвания в САЩ установи например, че 21% от американците под 35-годишна възраст са се отказали от секс, което е два пъти повече от регистрираните 8 процента през 2008 г. Спад в сексуалното желание се наблюдава в западните страни повече от десетилетие, но тенденцията се задълбочава особено по време на пандемията. Като основни фактори за случващото се се сочат стресът, наличието на прекалено много онлайн забавления и житейската несигурност от липса на постоянна работа и собствен дом.

“Установихме, че семейните са по-склонни да бъдат сексуално активни, отколкото неженените. Само 5% от тях казват, че не са имали полов контакт през последната година, докато при необвързаните процентът е 29. Затовя смятаме, че намаляването на браковете води и до по-малка сексуална активност”, коментира Лаймън Стоун от изследователския екип. Друга тенденция, която са открили, е към увеличаване на бисексуалността, и то най-вече сред хора, които не одобряват предбрачния секс. “Въпреки че те са малцинство сред неомъжените под 35 г., имат отличаващо се поведение. Или по друг начин казано - голяма част от нарастването на безполов живот е предизвикано от хора, които имат морални притеснения да осъществяват полов контакт без брак”, допълва Стоун. Според учените пандемията допълнително е изострира сексрецесията заради намалелите социални контакти и увеличилото се общуване в интернет.

За Кейти Глас оставането на сухо без партньор обаче е подействало освобождаващо, макар последнага година да е била най-дългият период, в който не е правила секс. Преди това е имала 6-годишна много романтична връзка. “Ние бяхме от онези досадни двойки, които непрекънато се прегръщат и държат за ръце. Може би затова, когато нещата се разклатиха и бившият ми обвини мен, защото съм напълняла, ме заболя толкова много, тъй като никога преди такъв въпрос не бе повдиган”, разкрива Глас. Тя признава, че съзнателно е избягвала интимни контакти през последната година, тъй като е трябвало да се отърси от неговата негативна оценка за тялото ѝ. “След като прекарах по-голямата част от живота си, тревожейки се дали мъжете ме намират за привлекателна, сега започнах да гледам на тялото си като на нещо, което да ми служи. Беше ми приятно да се съсредоточа върху собствените си нужди и по тозин начин да вляза във форма. Този път не отслабнах, защото не се чувствах достатъчно добре, а защото усещах сили да се чувствам добре”, разкрива Кейти Глас. Чак когато постига този вътрешен баланс, тя се решава на секс отново. Твърди, че се вълнувала по същия начин, както когато си изгубила девствеността, но този път било далеч по-добре, защото вече знаела как да се харесва повече. И въпреки че това преживяване не е прераснало във връзка, тя не бърза да опитва веднага с друг.

За 31-годишната Луси Холдън сухият период продължава 14 месеца, след като решава да се премести от Лондон в дома на родителите си в провинцията по време на пандемията. “Седях сама, често в сълзи и се чудех дали отново ще срещна някого. Представях си, че ще бъда без партньор завинаги, никога няма да мога да имам деца и че вероятно ще свърша като самотна дама над 50 г., която живее нагоре по нашата улица и се грижи за възрастните си родители”, разкрива Луси пред “Дейли мейл”. Тя се връща към секса чрез онлайн приложение за запознанства. Само след три срещи отново е в леглото с мъж. Както самата казва, за да си припомни какво точно трябва да прави.

Разбрах, че по-добре от самия секс е да си просто много близък с някого, обяснява Луси. Приема своя сух период като възможност да преосмисли важните неща в живота и открива, че написването на две пиеси и три книги е по-удовлетворяващо от няколко оргазъма.

32-годишната ѝ колежка Хати Слогет също намира голяма промяна в начина си на мислене, след като изкарва последната година в малко английско провинциално градче без секс. Преди това тя живее в Лондон и като повечето млади хора в големия град се радва на безброй запознанства и интимни партньори. По време на пандемията се опитва да продължи този начин на живот. Регистрира се в онлайн приложение за запознанства, но бързо се разочарова заради всичките условности да си ваксиниран, да си съгласен първо на опознавателни срещи по интернет. В крайна сметка обаче успява да намери мъж, който да я посети.

“Колкото и да се опитвахме да направим отношенията си трайни, продължиха само няколко месеца. В началото бях съкрушена, но бързо осъзнах, че нещо вътре в мен се е променило. Вместо да търся човек, с когото да прекарвам дните си, жадувах за вътрешна стабилност, за работа, която да ме изправи на крака и да ми даде причина да напусна къщата, в която прекарах последната си година”, разкрива Хати. Тя започва да разсъждава върху психичното си здраве. Намира си терапевт и почасова работа в магазин, което ѝ помага да се върне към активен начин на живот. “Свързах се с приятели, но най-важното е, че се съсредоточих върху своята независимост. Не стана лесно. Толкова бях свикнала да бъда зависима от други хора”, споделя Хати Слогет.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/