В "Автомобил на годината на Европа" 70% от финалистите са на ток

30 November 2021
24 часа онлайн
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Журито на конкурса "Автомобил на годината на Европа" обяви моделите, които продължават към финала на конкурса, проведен за първи път през 1964 година. От седем финалиста пет са електромобили, а един е хибрид, показва разпространеният вчера списък, предава "Дневник".

Тази година право на участие имаха 39 модела. Условието както всяка година е те да са нови за европейския пазар, като вече са в продажба или ще се появят на пазара до края на годината на минимум пет пазара в Европа.

В крайна сметка победителят за 2022 година ще бъде избран между:

Cupra Born (Cupra e фокусирана върху спортни модели, марка на Seat)

Ford Mustang Mach-E

Hyundai Ioniq 5

Kia EV6

Peugeot 308

Renault Megane E-Tech

Skoda Enyaq iV

Новината за доминацията на електромобилите сред претендентите идва на фона на рекордни продажби на коли на ток както в световен мащаб, така и в Европа.

До момента електромобил е печелил конкурса два пъти. Пътя прокарва Nissan Leaf, избран за кола на 2011 година. През следващата година победител е Chevrolet Volt, който по-скоро е плъгин хибрид, макар че постоянно се задвижва от електромотор. Работата е там, че след първите петдесетина километра токът се произвежда от бензинов мотор, работещ като генератор. Втората титла за електромобил е за Jaguar I-Pace, избран за кола на годината в Европа за 2019 година.

Тази година с обявяването на финалистите съвпадна официалното потвърждение от Nissan, че в следващите 5 години компанията ще вложи в "електрификация" почти 18 млрд. долара. Макар да е сред пионерите в този сегмент и победител в "Кола на годината на Европа" преди десетилетие, японският производител за пръв път представи подробен план, с който иска да догони конкуренцията.

Преди три седмици анализатори на "Ройтерс" изчислиха, че производителите на коли са готови в следващите 5-10 години да вложат 515 млрд. долара в електромобили и батерии. Тези над половин трилион долара са отговор и на затягащите се правила за използване на изкопаеми горива и за вредни емисии.

Журито на конкурса се състои от 60 автомобилни журналисти от 23 страни. Победителят ще бъде обявен през пролетта.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/