Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

30 November 2021
Огнян Георгиев
Това беше първи мач за Кобрата от двубоя с Джошуа през декември 2020-а / Снимки: АмандаУесткот, Трилър
Това беше първи мач за Кобрата от двубоя с Джошуа през декември 2020-а / Снимки: АмандаУесткот, Трилър

Точно преди боя с Джошуа всички се заразихме с COVID, не казахме на треньора, той като разбра, напусна

Кубрат Пулев се завърна на ринга с гръм и трясък. Той нокаутира ММА легендата Франк Мир в първия рунд по време на историческото шоу Траяд Комбат. Кобрата спечели пояса на организацията в тежка категория, а часове по-късно разкри в интервю за "България Днес" и youtub канала "Спортната джунгла" през какво е преминал преди и след загубата от Антъни Джошуа.

- Г-н Пулев, след мача с Франк Мир изглеждате много свеж, сякаш сте готов още тази вечер да направите още един мач?

- Това казах на момчетата от отбора, че съм готов веднага да го направя. Като в аматьорския бокс.

- Имаше ли нещо, което да ви притеснява, преди да се качите на новия триъгълен ринг и да се биете по иновативни правила?

- Много неща ме притесняваха. Нямахме право дори да стъпим на ринга. Два пъти съм играл мачове за световната титла в професионалния бокс. Винаги когато съм пожелал, са ми давали тази възможност. Да огледам ринга. Беше суперизненада, че сега не ми позволиха. Сблъсках се с нещо, което не ми беше познато. Поне рингът не беше мек, както беше в мача с Кличко.

- Какво ще кажете за ръкавиците с отворените пръсти? Не сте свикнали с такива. Имаше ли реална опасност от контузии?

- Тези ръкавици са по-малки. Не са защитени в сравнение с боксовата, защото са отворени. Надявах се да не си счупя ръцете. Това са удари. Ако срещне челото на противника, може нещо по ръката да се счупи при по-неправилен ъгъл. Човешката ръка не е направена за удари от природата и Господ. Имаше много неизвестни. Все пак това беше първото голямо събитие на "Траяд Комбат". Организацията беше на топниво. Хората бяха и все още са много учтиви. Уникално събитие. За мен е чест, че съм първият шампион, който печели пояс при тях. Имат големи надежди за този спорт. Открити са за нови мачове. Дори започнахме преговори.

Кубрат нокаутира Франк Мир за две минути
Кубрат нокаутира Франк Мир за две минути

- След подобна победа върна ли се апетитът за големи шоута? След колко време сте готов отново да се качите на ринга?

- След 2-3 месеца съм готов. Няма да излизам от форма. Контузия нямам. Това е най-важното. Здрав съм. Да благодарим на Господ и на природата. Имах контузия на рамото, с която играх срещу Джошуа за световната титла. С тази травма нямаше как да пускам друг удар освен десен прав. Дори и с него не бях сигурен. Сега вече контузията я няма. Поработих добре, за да се възстановя. Видяхте как влизат десните прави. Всяко зло за добро. Може би природата ми каза, че трябва да наблегна на повече удари с дясната ръка за в бъдеще.

- Кога се получи контузията в дясното рамо? Тя продължение ли е на предишната травма със скъсания гръден мускул, заради която пропадна мачът с Джошуа през 2017-а?

- Няма нищо общо с гръдния мускул. Тази е на ключицата на рамото. Получих я в подготовката за мача с Джошуа. При един от спарингите. Бяхме още на Белмекен. Оттам нещата тръгнаха надолу. След това и коронавирусът. Но няма да влизам в оправдателен режим. Не обичам да търся извинения. Сега всичко е повече от добре. Тогава си мислех, че е стара контузия. Преди 7-8 години бяхме правили изследвания. Професори от ВМА се учудиха как играя бокс с това рамо. Когато се обади контузията за мача с Джошуа, си казах - това е. Трябва да се приключва!

Антъни Джошуа
Антъни Джошуа

- Много хора след самия мач ви посочиха с пръст и казаха, че се оправдавате с коронавируса, с контузии...

- Не се оправдавах. Не съм казал нищо. Дори отричах. Не съм коментирал, че съм имал коронавирус. Оправих се малко преди срещата. Не знаех дали ще ме пуснат в балона за мача с Джошуа, защото можеше да покажа положителна проба.

- Психологически всички тези проблеми преди мача с Джошуа оказаха ли влияние на вашето представяне?

- Като самочувствие и психика още веднъж доказах, че съм наистина корав човек. Минах през сериозни изпитания като личност и като дух. Моят треньор Ули Вегнер, който е на 77 години, също беше с корона. Ние не му казвахме, за да не се стресира. Виждах, че всичко върви нормално с него. Следях го отблизо. Всичко беше върху моя гръб. Ако нещо се беше случило с него, представяте ли си кой щеше да е виновен? Поех отговорност. След това му казахме. Той не вярваше. Дори казваше, че не е възможно. Това са други, интересни подробности, които някой ден ще ги опиша в книга. Драми и човешки емоции, които са невероятни. Те преминаха и не са стигали до обществените очи. Хората не са наясно.

- Имаше ли момент след мача с Джошуа, когато си казахте: "Вече съм на 40 години, не е ли време да приключвам"?

- За да се вземе едно решение в живота, е въпрос на сметки. Всяко едно от тези неща накланяше везната. Ще ви кажа още нещо за Ули. Когато му казахме за коронавируса, той обяви: "В подобно нещо няма да участвам, няма да присъствам на такъв мач". Вика: "Ти не си подготвен, няма как да играеш с коронавирус! Не, аз не съм съгласен, това е против всичко, което правим." Разпуснах лагера. Ули си тръгна за Германия. Пътувах за София със самолета от Варна. Тръгнах си, като мислехме да обявяваме пред медиите, че съм с коронавирус и няма как да играя и как не съм подготвен. Горе във въздуха взех решение да играя в мача. Имаше и други драми. Когато разбрахме, че целият тим е с корона, веднага казах да освободят спаринг партньорите. Оставихме само един. Той беше единственият, който беше карал коронавирус. Прясно, преди три месеца. Предположих, че има антитела. Правих спаринги с коронавирус. Гледах да не се натоварвам прекалено много, защото отслабва имунната система. Важното беше тя да е здрава, за да се пребори с вируса. Това е най-доброто лечение, а не антибиотиците. Покрай това нещо станах професор.

- Кога и как намерихте мотивация отново да се върнете в залата след мача с Джошуа?

- Няма момент, в който да съм казал, че се отказвам. Единственото, което ме демотивираше, беше контузията на рамото. Започнах да се оправям, малко по малко всеки ден. Имал съм моменти, влизам в залата, започвам да тренирам и отново започва да ме боли. Тогава се срива психиката. Казваш си - не, няма да стане. Просто не може. Въпреки всичко с търпение, вяра и постоянство успехът се постига. Всичко останало е емоция и късмет без значение в каква сфера. Ако бях тръгнал по лекари, щяха да кажат - операция, отваряне, затваряне. Един милион пъти съм ходил по доктори и професори. Познаваме се с всички. Контузията мина. Сега съм здрав и видяхте какви бързи удари се случват и как изобщо не успяха да реагират.

- През март ви извадиха от Топ 15 на всички професионални боксови организации. Ще можете ли бързо да се завърнете там?

- Още съм в десетката на boxrec класацията. Правя мач и отивам напред в ранглистата. Не ме притеснява. Не играя срещу случайни хора. Вземаме някой от Топ 20, играем с него и по най-бързия начин отиваме напред.

- Вашият мениджър Ивайло Гоцев каза, че има интерес от страна на непобедения британски боксьор Джо Джойс за мач с вас. Как виждате тази среща?

- Възможен мач за в бъдеще. Въпрос на договорки. Това, че сме българи, не значи, че сме трето качество хора и трябва да приемаме неизгодни предложения от всякакъв сорт. Не сме с нисък интелект.

- На два пъти ви трябваха по пет години, за да стигнете до мач за титла в профибокса. Готов ли сте отново да поемете по този дълъг път?

- Не мисля, че ще са ми необходими още пет години. Трябват ми два мача. Това е една година. При добро стечение на обстоятелствата - две победи срещу добри противници. Може да бъде Джо Джойс. Може да е Дилиън Уайт, може да е Анди Руис. Чувствам се уникално силен. Може да е Уайлдър. Може да е в Щатите с Чарлс Мартин. Има много боксьори, които са уникални, но аз смятам, че съм много по-добър. Радвам се, че българите го оценяват. В залата имаше много нашенци. Те се кефеха. Хората пътуват по 3-4 хил. километра със самолети, коли и джипове. Цели семейства.

- Водите ли преговори с някое от имената, които изброихте?

- Когато има нещо конкретно, го казвам и правим интервюта. На този етап не мога да кажа. Ще споделя пред вашата аудитория веднага когато подпишем договор с конкретно име.

- Вашите предпочитания за следващото излизане на ринга? Защита на титлата на "Траяд Комбат" или мач в професионалния бокс?

- И двете! Когато се чувствам здрав, няма по-хубаво нещо. Това е истинското щастие! Пожелавам на всички хора да бъдат здрави. Оттам нататък човек може да постигне всичко.

- Брат ви беше до вас на ринга. Благой Иванов-Багата също. Той много ви помогна в подготовката. Колко важни бяха неговите съвети?

- Искам да благодаря на Багата! Момчето има свой живот и ангажименти. Жена му имаше рожден ден. Той донякъде я пренебрегна. Дойде да помага със съвети за мача с мен в ъгъла. Когато се бия срещу ММА боец, има нужда от подобен специалист. Багата е най-успелият български ММА боец. Избрахме него, защото е с обратен гард. Същите килограми и ръст като Франк Мир. Затова го избрахме. Съветите бяха под формата на уникални спаринги. В началото ми беше стресиращо от клинчовете. Много съм любознателен и винаги съм обичал да се боря. Дори когато играя футбол, се хващаме да се борим. Не съм за подценяване. Нямах притеснение в клинчовете, когато съм във въжетата или в ъглите. Когато състезателят е подготвен, при него няма страх или стрес да е в тези позиции.

Коментари

Миро в 18:47 на 01 Dec 2021
Не се оправдава ама то контузии то корона явно ако не се е тествал е нямало и да знае че е с корона...да не е умирал...хм демек с контузия с корона ама пак се бих е няма нищо че побягнал малко от тепаниците дето ги ядох..сел и корав съм...лъжец..
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/