Революционен кабел пълни електрическата кола за 5 минути

22 November 2021
Георги Луканов

Ford подаде патент за захранващ кабел, който може да зарежда електрически автомобили за около пет минути. Тайната се крие в охлаждането на кабела.

Автомобилният производител и университетът в Индиана разработват съвместно кабел за зареждане за високопроизводителни зарядни станции. Според тях с него ще бъде възможно да се зареждат батериите на алектрическите возила за същото време, необходимо за пълнене на резервоар с бензин или дизел.

В момента са необходими поне 20 минути, за да се зареди батерията от 20 до 80 процента, но кабелът на Ford има уникална система за течно охлаждане, която използва пара. Това позволява топлината да се разсейва много по-бързо и през кабела могат да бъдат изпратени до 2500 ампера, без температурата да се повиши твърде високо.

Това е четири до пет пъти повече от най-добрите кабели за зареждане, използвани в момента, които могат да издържат до 520 ампера. Ford се нуждае от две години, за да пусне кабела на пазара. Звучи обещаващо.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/