Разглезен тийнейджър – големият родителски грях

18 November 2021
Яна Андреева

За какво ли не може да обвиним тази проклетия пубертета?! И за това, че нашето до вчера сладко пиленце днес е бесен, кисел и разсеян тийнейджър, и за това, че вече не се гушка в нас, затръшва вратата на стаята си под носа ни, пуши, лъже, затъпява пред таблета си... За всичко е виновен пубертетът, за всичко освен за едно – разглезването. И макар психолозите да са го дефинирали с научен термин - „синдром на разглезения тийнейджър“, да знаете, че няма пръст тук науката, ами само родителите. Децата на състоятелни майки и бащи са по-често потърпевши от „синдрома“. Ако и двамата родители са безкрайно заети и нямат време за отрочето си, те му компенсират липсата с материални подаръци. Купувайки му предмети, създават у себе си илюзиорното усещане, че липсата на време за детето им е оправдана. Те си втълпяват, че то има нужда от най-мощния компютър и от най-скъпите маратонки, а как иначе да му ги осигурят, ако не с яко бачкане?! Разглезените тийнове не само получават много и скъпи неща. Те получават всичко, което пожелаят. Защото колкото по-задоволено е едно дете, толкова по-лесно му омръзват нещата и то иска отново и отново. А мама и татко, нали се чувстват виновни пред него, че веднъж не са седнали да наредят заедно един пъзел, нито са погледнали какво се случва в бележника му, угаждат на драго сърце.

Така че, ако имате разглезен тийнейджър, първо трябва да коригирате нещо в себе си. Не се отказвайте да промените ситуацията, защото разглезените деца обикновено стават сърдити, вечно неудовлетворени и депресирани възрастни. Не се отказвайте под претекст, че е твърде късно синът или дъщеря ви да се променят, защото докато живеят с вас, те са под вашето влияние и вие може да помогнете.

Разбира се, възможно най-бързо спрете да бомбардирате пубера с подаръци. Някои родители подаряват постоянно, защото, когато детето им е било по-малко, не са имали такива финансови възможности, други, защото не могат да „дарят“ сина или дъщеря си със своето време и внимание, трети, защото самите те са се чувствали материално ощетени като деца. Анализирайте каква е вашата причина да искате постоянно да се връщате с армагани у дома. Ако успеете да я откриете и да си я признаете, ще ви е много по-лесно да я отстраните. За тийна, който досега е получавал в изобилие, това ще е шок. Не се опитвайте да шикалкавите, ами му обяснете като на възрастен защо се налага да лимитирате покупките. На първо място признайте грешката си, а след това му разкажете до какво ще доведе едно по-нататъшно разглезване. Тъй като тийнът няма да е никак щастлив от новите ограничения, е добре да замените материалните неща, които е получавал, с нематериални. Започнете да излизате повече заедно и да намирате начини за забавления. Разговаряйте, но не просто, докато миете чиниите или го карате към курсовете по испански. Посвещавайте специално време на сина или дъщеря си – може да разговаряте, да гледате заедно филм, да ходите на танци или взаимно да си правите педикюр. Подаръците няма защо да се изпаряват напълно от живота ви, но нека бъдат с повод. Освен това е добре да научите тийна да се радва и на малките неща. Какво ще стане, ако се върнете някоя вечер у дома с най-обикновето детско шоколадово яйце? Пуберът може да ви погледне пренебрежително и да ви се присмее, като му кажете, че ви е долипсвало да му правите такива изненади, които са го радвали като дете. Но в следващия момент вероятно нетърпеливо ще бели яйцето, за да разбере каква играчка му се е паднала.

Разглезените тийнове трябва да бъдат научени да се трудят. За тях е особено важно да имат реална представа как се изкарват парите. Ако не могат да си намерят работа или нямат време за това, тогава ги ангажирайте в домашните задължения. Въведете постепенно график и не позволявайте на хлапето да се отклонява от него. То ще се дърпа и цупи, затова може да разграфите задълженията чисто визуално. В своята графа напишете всичко, което вършите и за което той/тя не си дава сметка. Когато види на хартия колко повече задължения имате, ще ви е по-лесно да изисквате да изпълнява и своите.

Много често вината за разглезването е в това, че родителите не могат да отказват. Няма нужда дъщеря ви да има трети чифт ботушки, само защото си е харесала поредните. Просто й кажете „не“ и не се страхувайте от нацупването. По-добре да ви мрънка няколко дена, отколкото отново да сте меката Мария, която отглежда бъдещ хейтер и депресивен човек.

Стратегии за общуване с дъщеря в пубертет.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/