Суперлесен начин да си направите кисело зеле

16 November 2021
Кая Иванова

Изобщо няма да повтаряме за пореден път неизменните ползи от ферментиралите храни. В сезон като този те са задължителни за всеки член на семейството. А киселото зеле традиционно не слиза от семейното ни меню. Нашите майки и баби години наред вече слагат зелето в бидони, претакат, дебнат и "радват" съседите със страхотни миризми към края на зимата. Напоследък се научихме да купуваме готово зеле, но като всичко "готово", и тук няма как да сме сигурни в съставките и в метода, по който е било приготвено нашето зеле. Не на последно място не може да сме сигурни в хигиенните условия, при които е създадено, за да достигне до нашата чиния. 

Затова днес ви предлагаме най-елементарния начин да имате всяка седмица прясно ферментирало зеле - дива ферментация. Това е най-здравословният подход и може да го ползвате и за други зеленчуци. Идеята е много проста - правите солен разтвор, като спазвате пропорцията 1 л вода и 30 г морска или каменна сол (около 2 с.л.). Купете си фина морска сол, за да се разтвори по-бързо и по-добре във водата.

Обичайно за една зелка ви трябват 2 л вода и 4 с.л. сол. Първо разтворете солта във водата. Може да загреете 1 л вода и в нея да разтопите цялата сол, а след това да добавите другия 1 л вода, за да я охладите.

Зелката може да сложите цяла, а може и да нарежете. Може да ползвате голям буркан, а може да я разпределите в няколко по-малки буркана. 

Може да добавите подправки по желание, но наистина не са задължителни - цвят на копър, сухи люти чушки, синапено семе, джинджифил и т.н.

Когато напълните буркана/ите със зелето, го залейте с вода до горе. Трябва да има вода над зелето през цялото време, за да не мухляса. Затова използвайте тежест - камък, чинийка или торбичка, пълна с вода. Притиснете с тях зелето, така че да е през цялото време покрито от водата.

Сложете тензух или марля - за да ферментира, зелето има нужда от въздух. Не го затваряйте с капак. Но и не го оставяйте без нищо предпазно, защото ще влезе много прах и мръсотия.

Това е всичко. Сега го забравете на топло и не на пряка слънчева светлина. 

На третия ден може да опитате. Ферментацията би трябвало да е започнала, но кога ще консумирате зависи от вашите лични предпочитания. Обикновено класическото кисело зеле отнема месеци в бидони и претакане, а това е готово на седмия ден. Така всяка седмица може да зареждате буркана/ите и да имате подръка от този еликсир. 
А ние ще продължим да ви показваме постоянно лесни начини да ферментирате храна, защото тя носи здраве повече от хиляди добавки от аптеката...

Две суперлесни рецепти за туршии.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/