6 автогиганта и 30 държави слагат край на колите с дизел и бензин през 2040 г.

11 November 2021

Най-малко 6 големи производителя на коли, сред които “Форд”, “Мерцедес-Бенц”, “Дженерал Мотърс” и “Волво”, както и 30 национални правителства се разбраха да работят заедно, за да сложат край на автомобилите на бензин и дизел до 2040 г., а до 2035 г. това да се случи за големите пазари, съобщи в. “Ню Йорк таймс”. Договорката е станала в Глазгоу, където климатичната конференция върви към своя край. Други производители като “Тойота”, “Фолксваген” и “Нисан-Рено” обаче не се присъединиха към призива. Пасуваха и правителства на 3 държави, които са сред най-големите автоизносители - САЩ, Китай и Япония.

Отсъстват също европейски

държави като Германия,

Франция и Испания

Новината въпреки това бе приветствана от природозащитниците и подсказва, че дните на автомобилите, захранвани от изкопаеми горива, са преброени. Продажбите на електромобили поставят нови рекорди и повечето гиганти в сектора започнаха да влагат милиарди долари в преоборудването на заводите си, така че да произвеждат коли и камиони на батерии.

“Да накараме тези големи производители да направят такова обещание, е наистина нещо значимо”, каза Марго Оже, бивша експертка по качество на въздуха в САЩ, която сега съветва групи за защита на околната среда. Според нея това означава, че ръководствата на тези компании разбират, че бъдещето е на електрическите автомобили. Подписалите ангажимента автогиганти са произвеждали една четвърт от колите в света през 2019 г.

Сред 30-те държави, поели ангажимента, са Канада, Нидерландия, Индия, Полша, Норвегия, Швеция, Дания, Австрия. Великобритания. Присъединяването на Индия се смята за особено важно, тъй като

тя е четвъртият най-голям

глобален производител,

а освен това до момента не е поемала обещания за елиминиране на емисиите на колите си в определени срокове. Други държави, които за първи път се ангажират през 2040 г. да продават само автомобили с нулеви вредни емисии, са Турция, Хърватия, Гана и Руанда.

Макар федералното правителство на САЩ да не се присъедини към споразумението, два щата го направиха - Калифорния и Вашингтон. Миналата година губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм подписа разпореждане до 2035 г. в щата да се продават само екологично чисти автомобили. Две големи компании за извършване на транспортни услуги - “Юбер” и “ЛийзПлан”, също са подписали.

Глобално транспортът е отговорен за една пета от вредните емисии, които водят до промени в климата. Малко по-малко от половината от тях се дължат на личните автомобили. През изминалите няколко години ЕС, САЩ и Китай започнаха да субсидират мощно покупката на електрически коли, като в същото време налагаха много по-строги стандарти за колите на бензин и дизел.

Междувременно Конгресът в САЩ гласува разпореждане всички новопроизведени коли в страната да бъдат снабдени с технология, която да не позволява на пияни да карат.

Франция подновява строителството на атомни централи

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция ще предприеме инициатива за изграждане на нови атомни централи. Според него това се налага заради енергийната криза в Европа и климатичните предизвикателства.

“За да гарантираме енергийната независимост на Франция и да постигнем нашите цели, по-специално въглероден неутралитет през 2050 г., за първи път от десетилетия ще подновим строителството на ядрени реактори в нашата страна”, каза Макрон. Президентът не даде повече детайли, но се очаква в следващите седмици правителството да обяви проекти за построяване на поне 6 реактора от трето поколение. Ройтерс припомня, че подобен реактор се строи във Фламанвил, Нормандия, но заради много проблеми по проекта срокът за завършването му се удължи с над 10 г., което доведе и до повишаване на цената.

В началото на мандата си Макрон обеща да започне процес по намаляване на дела на електричеството, произвеждано от атомни централи, в енергийния микс на страната от 75 до 50% през 2035 г. Европа пое по път на намаляването на ядрените мощности след трагедията с АЕЦ-а във Фукушима през 2011 г. Решението на френските власти е повлияно от рязкото повишаване на цените на суровините като газа, което повлия и на цените на електроенергия в страната.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/