Мерилин Монро се жени само за да не отиде в сиропиталище

10 November 2021
168 часа онлайн
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА

Мерилин сключва първия си брак едва на 16 години, но той не е по любов, а по-скоро от неволя. Норма Дийн трябва да избере или да се омъжи за съседското момче Джим Дохърти, или да се върне в сиропиталището. Тя избира брака, но и той се оказва не по-малко ужасяващ. Красавицата никак не се задоволява да стои затворена в ролята на домакиня и когато късметът й се усмихва, се възползва. Снимки, фотосесии и договор за роля в киното – това е прекрасно за превърналата се вече в Мерилин Монро, но ужасяващо в очите на съпруга й, който не й разрешава дори да позира по бански. Разводът е неизбежен.

Но заедно с успехите, идват и завистта и злобата. Мерилин се сблъсква с какви ли не слухове. По онова време се говори, че за да плаща сметките си, тя дори става момиче на повикване. А нейни съпернички съчиняват историята, че Монро забременява и дава детето си за осиновяване срещу голяма сума пари.

Други пък просто я обвиняват, че поддържа интимни отношения с 69-годишния Джоузеф Шенк – един от шефовете във "Фокс", както и с водещия агент Джони Хайд от "Уилям Морис", само и само да се издига в кариерата си. Хайд получава инфаркт, а семейството му обвинява Монро, че го е докарала до това състояние и дори не й позволява да присъства на погребението.

Монро не може да живее без мъж до себе си, тя има нужда от непрекъснато признание за стойността си, затова и не чака дълго и се хвърля в ново увлечение. Влюбва се в Артър Милър. Той отново е по-възрастен от нея и изключително интелигентен. Някои обвиняват актрисата, че нарочно си избира такива мъже, за да й помагат в кариерата, но според психолози тя винаги търси у партньора фигурата на бащата, липсвал й в детството. А интелигентните мъже я привличат заради собствените й комплекси за малоценност. Милър обаче е женен – това според психоаналитици също е повтаряща се тема в живота на Мерилин, защото тя няма скрупули по отношение на това да разбие нечие семейство, тъй като никога не е имала такова и не може да оцени стойността му.

Но преди да стане съпруга на Милър, тя се омъжва за бейзболната звезда Джо Димаджо. Той обаче също не може да приеме жена, която всички мъже желаят, а Мерилин за нищо на света няма да се откаже от образа си на секссимвол и да стане по-целомъдрена в изявите си. Бракът им не продължава дори година. След края на тази връзка Монро най-накрая се жени за Милър, който вече се е развел с предишната си жена. И въпреки че намира подходящия мъж за себе си и успехите в кариерата й растат, Мерилин не може да намери душевен мир.

Тя е вечно неуверена, не вярва на Артър, съмнява се в себе си. Според някои нейни биографи актрисата забременява два пъти от съпруга си, но и двете бременности приключват със спонтанен аборт. Това я води към тежка депресия и я прави още по-зависима от наркотиците и алкохола. Но капката, която прелива чашата е аферата на Монро с френския актьор Ив Монтан, който освен всичко останало е и близък приятел на Милър. За Ив обаче Мерилин е просто забежка и той остава при съпругата си актрисата Симьон Синьоре. Монро отново е сама.

Някои твърдят, че тя дори е намерила утеха в прегръдките на Кларк Гейбъл, но той почива месец по-късно. Заради тежката депресия актрисата се проваля и в професионален план. Тя или е неадекватна на снимки, или закъснява с часове, или изобщо не се появява. От 20th Century Fox я уволняват и тя затъва още повече. Според някои психолози Мерилин е виждала във връзката си с Джон Ф. Кенеди спасението и е вярвала, че той наистина ще се разведе с Джаки заради нея. Според други обаче актрисата сама е предизвиквала разделите, вечно убедена, че рано или късно партньорът й ще я изостави, както я е изоставила майката.

Това на пръв поглед противоречиво и нелогично поведение е описано в психоанализата и се характеризира с предварително предизвикване на това, от което те е страх. Затова някои психолози приемат за правдоподобна теория, че актрисата може би се е самоубила.

Какво се случва в „Кал Нева“ 168 часа преди смъртта на звездата?

През последния уикенд от юли в тузарски курорт край езерото Тахо в Невада се събира бохемска компания. Домакин е самият Франк Синатра, който наскоро е ремонтирал и отворил вила „Кал Нева“. Поканил е все близки приятели: годеницата си – холивудската красавица Джулиет Прауз, певеца и комик Дийн Мартин (познат и като The King of Cool), актьора Питър Лоуфорд и жена му Патриша (по-малката сестра на Джон Кенеди), Пол д’Амато (с прякор Скини), управител на прочулия се като гангстерско гнездо курорт, и Сам Джанкана – босът на мафията в Чикаго. Там е и 36-годишният американски джаз пианист и певец Бъди Греко, който дълго след това ще помни тези няколко дни край Тахо. Причината за това обаче все още не е пристигнала.

С частния самолет на домакина към „Кал Нева“ лети и още една ВИП персона, която порядъчно закъснява.

В съботния следобед Бъди се мотае в двора заедно с Франк, Питър и някои от другите господа, когато пред тях спира лимузина. Вратата се отваря и от нея слиза изящно създание в зелен тоалет. Дамата е с тъмни очила и още преди русите коси, сластната походка и иконичното излъчване да разкрият коя е всъщност, в главата на Бъди ехти мисълта – „Господи, каква красавица. Безвкусни дрехи, но каква жена“. Не жена, а секссимвол. Вечен.

В този момент към Греко пристъпва Мерилин Монро, която изглежда така, сякаш нищо в света няма значение за нея. В същото време обаче в душата й цари хаос. Звездата е в депресия. Преди почти два месеца е била уволнена от студио „Туентиът Сенчъри Фокс“, а само преди дни е била отхвърлена и изоставена от Робърт Кенеди, който е сложил край на 5-месечната им връзка. Още по-рано и президентът Джон Кенеди й е нанесъл жесток удар, изоставяйки я опустошена (като отхвърлена любовница) в обятията на своя брат. Актрисата е обидена и жадува отмъщение. Тръгва за „Кал Нева“ с разбито сърце.

В юлския ден обаче Монро сияе пред погледа на Бъди. Двамата са се поздравявали няколко пъти на различни места, но никога не са се запознавали.

Той й припомня, че я е виждал на свои концерти. Тя го прегръща.

И магията на Норма Джийн (рожденото име на Мерилин) сякаш се разлива върху музиканта, пропълзява по тялото му и попива в душата му. Около тях някой побързва да увековечи момента – снима ги. Греко дълго време пази няколко черно-бели фотографии от същия уикенд в сейф в Световния търговски център, но те биват загубени безвъзвратно при терористичната атака от 11 септември.

Невероятният момент за Бъди обаче е съхранен завинаги в спомените му. За съжаление като миг, който никога няма да се повтори. Годината е 1962 г. Времето на един живот изтича, остават броени зрънца в пясъчния часовник, едва няколко дни, приблизително 168 часа. На 5 август, първата неделя от месеца, Мерилин Монро ще бъде открита мъртва.

Бъди Греко и Мерилин Монро. Зад тях - Франк Синатра.
Бъди Греко и Мерилин Монро. Зад тях - Франк Синатра.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/